020 530 0160

Buitenlandse gokaanbieders dagen Kansspelautoriteit voor de rechter

Gepubliceerd op 2 september 2015 categorieën , ,

Buitenlandse gokaanbieders zijn bij de Nederlandse rechter een bezwaarprocedure gestart tegen de Kansspelautoriteit, zo meldt NRC Handelsblad afgelopen maandag.  De buitenlandse partijen eisen dat de meerjarige (ook wel: semi-permanente) vergunningen die de Kansspelautoriteit vorig jaar af heeft gegeven aan bestaande Nederlandse loterijen zoals de Postcode Loterij en Lotto ongeldig worden verklaard.

De betrokken buitenlandse gokaanbieders zijn volgens NRC onder andere de Britse online loterij-aanbieder Lottovate, online gokbedrijven Unibet, Betfair en Betlic en de Europese brancheorganisatie van kansspelaanbieders binnen de EU, EGBA. De Kansspelautoriteit bevestigt, zonder verder namen te willen noemen, dat zes buitenlandse partijen bezwaar hebben ingediend. Het bezwaar ziet op zowel de verlening van de meerjarige vergunningen als op de afwijzing van de aanvraag van vergunningen van de buitenlandse gokaanbieders zelf. Ook Lottovate en Unibet bevestigen de rechtsgang, aldus de NRC.

In 2014 deed de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie een verzoek aan de Kansspelautoriteit om de bestaande meerjarige vergunningen met twee jaar te verlengen. Hierdoor hebben de aanbieders automatisch een nieuwe vergunning kregen voor de periode van 1 januari 2015 tot 1 januari 2017. (Een overzicht van de aanbieders met deze meerjarige vergunningen vindt u hier.

Het verlengen van de vergunningen door de Kansspelautoriteit is gezien de huidige jurisprudentie in strijd met het mededingingsrecht, nu andere partijen niet hebben kunnen meedingen naar het verkrijgen van de vergunning. Volgens jurisprudentie van het Hof van Justitie van de EU is het verlenen en verlengen van een vergunning aan slechts één exploitant toegestaan, indien de openbare exploitant onder rechtstreeks toezicht staat van de Staat of indien de particuliere exploitant onder strenge overheidscontrole staat.

Al eerder kwam een dergelijke zaak voor de Nederlandse rechter. In 2011 oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State dat de toenmalige minister van Justitie het Britse Betfair in 2005 had moeten laten meedingen naar kansspelvergunningen voor de Toto en paardenrennen.

Het kabinet belooft al sinds 2011 een “consistente, transparante en non-discriminatoire” toekenning van vergunningen. Volgens het huidige regeerakkoord zouden de bestaande vergunningen voor loterijen per 2015 niet meer onderhands worden gegund, maar door middel van een transparante procedure.

De rechter zal gaan uitmaken of het verlenen van de meerjarige vergunningen en het afwijzen van de aanvragen hiervoor (on)rechtmatig is geweest. De Kansspelautoriteit had deze rechtsgang overigens al zien aankomen:

Voor de Kansspelautoriteit is deze rechtsgang onderdeel van het werk van het verlenen van vergunningen. De tijd gaat leren wat de rechter zal uitspreken. Deze rechtsgang had de Kansspelautoriteit overigens verwacht.”

Wordt vervolgd!

Met dank aan Nina Lodder.

 

Bron: NRC.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen