020 530 0160

Brexit en een nieuwe juridische werkelijkheid

Gepubliceerd op 24 juni 2016 categorieën , , ,

Wij werden vanochtend wakker in een nieuwe werkelijkheid: het Verenigd Koninkrijk stapt uit de EU. Het is een understatement om te zeggen dat deze stap veel politieke, commerciële en juridische onzekerheid met zich brengt. De komende maanden en jaren zal duidelijk worden hoe de nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU eruit zal komen te zien, of de Engelsen een “soft exit” zullen maken waarbij een relatie overblijft die vergelijkbaar is met die tussen de EU en Zwitserland, of dat er een “hard exit” zal plaatsvinden waarbij het VK geen bijzondere positie krijgt. Dit zal naar verwachting pas over enkele jaren definitief vorm krijgen, en in de tussentijd blijft het Verenigd Koninkrijk lid van de EU.

Op termijn zullen Nederlandse ondernemers die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk hun juridische positie opnieuw moeten bekijken. Commerciële contracten zullen moeten worden heronderhandeld, consumentenbescherming zal er in Engeland anders uit gaan zien dan in (de rest van) de EU, IE-rechten zoals merken en modellen zullen in het Verenigd Koninkrijk op nationaal niveau moeten worden geregistreerd, en nog veel meer. De tijd en de politieke onderhandelingen zullen uitwijzen hoe soepel de overgang naar deze nieuwe werkelijkheid zal verlopen.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Marieke Neervoort

publicaties

Gerelateerde artikelen