020 530 0160

Apple’s iPhone NDA frustreert ontwikkelaars

Gepubliceerd op 30 juli 2008 categorieën ,

Softwareontwikkelaars zijn een on-line petitie begonnen waarin Apple wordt verzocht om de NDA die van toepassing is op de iPhone software development kit op te heffen. Op grond van de NDA moeten de ontwikkelaars alle informatie die zij van Apple ontvangen geheim houden. Zij mogen wel met andere ontwikkelaars spreken, maar niet in het openbaar, dus fora en chatrooms zijn uit den boze. Ook instructieboeken over de iPhone worden op dit moment tegengehouden.


Volgens de ontwikkelaars frustreert deze geheimhoudingsplicht de voortgang in de ontwikkelingen; men kan niet, zoals gebruikelijk, het internet afspeuren voor oplossingen voor bepaalde problemen maar moet helemaal zelf het wiel opnieuw uitvinden. Dit schaadt, aldus de ontwikkelaars, ook de belangen van Apple zelf.


Waarom Apple tot op heden niet bereid is om de NDA op te heffen dan wel op dit punt te versoepelen is niet duidelijk. De website Arstechnica.com heeft meerdere malen om een toelichting verzocht maar deze wordt vooralsnog geweigerd. Of de petitie iets gaat uithalen is dus nog maar de vraag. Wellicht dat de ontwikkelaars het dan maar op een confrontatie uit moeten laten lopen, door massaal de NDA te overtreden. Er valt immers genoeg te zeggen over de reikwijdte van de NDA, de redelijkheid & billijkheid en of overtreding van de NDA wellicht wel in strijd is met de letter maar niet de geest ervan. Of deze vragen inderdaad op enig moment juridisch getoetst gaan worden is maar de vraag. De wetenschap dat zich aan Apple-zijde al een hele horde advocaten  aan het warmlopen is op dit moment voor de ontwikkelaars nog te afschrikwekkend.


Lees hier het bericht op Webwereld en hier het bericht op Arstechnica.com.       

Bron: Webwereld; Arstechnica.com
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen