020 530 0160

Apple moet gebrekkig product vervangen door gloednieuw product

Gepubliceerd op 26 april 2017 categorieën ,

Apple moet een klant een nieuwe iPad leveren in plaats van een exemplaar met mogelijk gebruikte onderdelen ter vervanging van een niet werkende iPad. Dit oordeelde de kantonrechter vorige week.

De klant wendde zich tot Apple omdat de iPad geen verbinding meer met wifi maakte en het apparaat daardoor niet meer normaal te gebruiken was. Apple heeft vervolgens een zogenaamd remanufactured exemplaar aangeboden, ook wel een replacement exemplaar genoemd. Een replacement iPad kan gebruikte onderdelen bevatten, maar dat is niet altijd het geval. De klant weigerde dit toestel met als argument dat zij kosteloos vervanging of herstel kan eisen indien het product niet voldoet aan de overeenkomst. Aangezien herstel van de iPad niet mogelijk was, zou zij dus recht hebben op vervanging. Een replacement iPad is volgens haar geen vervanging, hetgeen al zou blijken uit het feit dat Apple dergelijke exemplaren voor een lager bedrag aanbiedt op haar eigen website.

Volgens Apple worden zowel de nieuwe als de gebruikte onderdelen uitvoerig getest. Daarbij is het productieproces en ook de inspectie van een dergelijk exemplaar identiek aan dat van een nieuwe iPad. Ook voert Apple aan dat replacement exemplaren alleen ter beschikking worden gesteld als vervanging van ondeugdelijke iPads en dat deze niet los worden verkocht op de website (niet te verwarren met een refurbished iPad; tweedehands exemplaar dat goedkoper wordt aangeboden dan nieuwe modellen).

De rechter overwoog dat een consument die een nieuw product heeft gekocht dat non-conform blijkt te zijn, bij vervanging recht heeft op wederom een nieuw product. Nu de klant een nieuwe iPad heeft gekocht, is Apple dus gehouden om een nieuwe iPad als vervanging aan te bieden. Een replacement exemplaar voldoet volgens de rechter niet als nieuw exemplaar:

Als [eiseres] een refurbished of replacement iPad had gekocht, mag Apple deze vervangen met een refurbished of replacement exemplaar, maar als de consument, zoals in dit geval, een nieuwe iPad heeft gekocht, heeft zij recht op een nieuwe iPad als vervanging. Een replacement iPad, is ondanks hetgeen Apple hierover allemaal heeft aangevoerd, geen nieuwe iPad, maar een replacement, hoe vergelijkbaar deze exemplaren ook eventueel zijn.”

Lees de volledige uitspraak hier.

Bron: rechtspraak.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Nina Lodder

publicaties

Gerelateerde artikelen