020 530 0160

Alb. Thijm Mr van de dag

Gepubliceerd op 1 september 2008 categorie├źn 

Vanwege de opening van de Clinic heeft de juristenglossy Mr mij tot Mr van de dag uitgeroepen. Op onderstaande (en meer) vragen heb ik geantwoord.


 


1.         Wat heeft u tot dit initiatief gebracht?


 


De tarieven van gespecialiseerde advocaten. De tarieven worden steeds hoger. Als gevolg daarvan hebben grote groepen burgers en bedrijven geen toegang meer tot gespecialiseerde advocaten. Coen Drion, advocaat bij Kennedy van der Laan, vroeg hier in in 2006 in het NJB terecht aandacht voor.


 


2.         Wat zijn de voordelen ervan?


 


De Clinic biedt gratis gespecialiseerde rechtshulp. Dat lijkt mij voordeel genoeg.


 


3.         Wat hoopt u ermee te bereiken?


 


Toegang tot het recht voor on- en mindervermogenden. Als burgers geen toegang hebben tot advocaten is dat een maatschappelijk probleem. Ons rechtssysteem gaat er immers vanuit dat iedereen zich kan laten bijstaan door een advocaat. Door de beknibbeling op de gefinancierde rechsthulp door de Staat is dat uitgangspunt al grotendeels verlaten.


 


In het geval van gespecialiseerde advocaten speelt een extra probleem. Rechtsbijstandsverzekeraars bieden geen dekking onder de polis voor ingewikkelde specialismen. En er zijn nauwelijk tot geen juridische adviesbureaus in het gat tusen vraag en aanbod gesprongen. Bestaande rechtswinkels kunnen bovendien slechts vragen van algemeen juridische aard beantwoorden. Er bestaan geen gespecialiseerde rechtswinkels.


 


Zo is het idee voor de Clinic ontstaan: een rechtswinkel met hetzelfde specialisme als SOLV: technologie, media en communicatie.


 Lees hier het bericht.

Bron: Mr Online
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen