020 530 0160

ACM schrijft verkopers aan die te veel transactiekosten rekenen

Gepubliceerd op 14 januari 2016 categorieën ,

Een nieuw jaar betekent meestal ook dat de toezichthouders zich een nieuw prioriteringsbeleid aanmeten. Vanwege het grote aantal bepalingen waarop zij toezicht houden en hun beperkte omvang, is het geen doen om alle onderwerpen gelijke aandacht te geven. Gaat de Autoriteit Persoonsgegevens dit jaar haar pijlen bijvoorbeeld richten op grote privacyschenders of zet ze juist volledig in op de handhaving van de nieuwe meldplicht datalekken? We gaan het zien…

Ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft een breed takenpakket, dat zich bijvoorbeeld uitstrekt van de bescherming van consumenten tot het beoordelen van voorgenomen fusies en de  handhaving van spamwetgeving. Voor wat betreft het prioriteringsbeleid van dit jaar heeft de ACM op haar website al een tipje van de sluier opgelicht: partijen die voor bestellingen te hoge transactiekosten rekenen zullen worden aangepakt.

Zo heeft de ACM onder meer Thuisbezorgd.nl en Just Eat aangeschreven omdat zij te hoge kosten aan consumenten in rekening brengen die met iDeal of creditcard willen betalen. Op zich goed nieuws voor consumenten, al is het de vraag of partijen die hun transactiekosten verlagen deze verlaging niet op een andere manier alsnog aan de consument doorberekenen.

ACM ontleent de bevoegdheid om handhavend op te treden tegen partijen die te hoge transactiekosten in rekening brengen aan artikel 6:230k van het Burgerlijk Wetboek. Dit is weer een vertaling van artikel 19 van de ‘Richtlijn Consumentenrechten’ van de EU, dat sinds juni 2014 in de Nederlandse wetgeving is geïmplementeerd.

Op grond van artikel 6:230k BW is het verkopers niet toegestaan om voor het gebruik van een bepaald betaalmiddel een bedrag in rekening te brengen dat hoger is dan het daadwerkelijke gebruik van dat betaalmiddel door de verkoper. Kortom: een partij als thuisbezorgd.nl mag echt alleen transactiekosten rekenen om uit de kosten voor gebruik van dat betaalmiddel te komen.

Het voortvarende optreden van de ACM heeft overigens direct effect gesorteerd. Tweakers meldt dat Thuisbezorgd nog maar 25 cent per iDeal-transactie rekent, waar Just Eat nog 40 cent vraagt. Laat dit signaal van de ACM als verkoper dus vooral een waarschuwing zijn: partijen die winst maken op transactiekosten lopen een groot risico om door de ACM te worden aangepakt!

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Tomas Weermeijer

publicaties

Gerelateerde artikelen