020 530 0160

28 januari de jaarlijkse Internationale Dag van de Privacy!

Gepubliceerd op 28 januari 2015 categorieën , ,

Er wordt steeds meer belang gehecht aan privacy in een maatschappij waarin steeds meer persoonsgegevens worden verwerkt en het recht op privacy minder vanzelfsprekend lijkt. De Raad van Europa heeft met de steun van de Europese Commissie de jaarlijkse Dag van de Privacy in het leven geroepen. Het doel van deze dag (28 januari) is om burgers beter te informeren over hun rechten als het gaat om het gebruik van hun persoonsgegevens door overheden, bedrijven en andere organisaties, aldus het College bescherming persoonsgegevens, “”CBP” op 28 januari vorig jaar. Ook een aantal niet Europese landen, zoals Canada en de Verenigde Staten doen ondertussen mee aan deze “dag van awareness”. Een Europese Dag van de Privacy met een internationaal tintje dus.

De bedoeling van deze dag is om aandacht te vragen voor en stil te staan bij de zorgvuldige omgang met persoonsgegevens. Jij en ik, overheden, bedrijven, iedereen wordt vandaag opgeroepen een privacy check te doen.

Je zou vandaag onder meer de tijd kunnen nemen om bijvoorbeeld de privacy-settings op social media te controleren en eventueel aan te passen. Bedrijven, overheden en andere organisaties kunnen zich afvragen of de persoonsgegevens die ze verwerken wel allemaal nodig zijn en of ze handelen in lijn of in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens, de “Wbp”.

De Internationale Dag van de Privacy is ook een mooie gelegenheid om naar de toekomst van privacy te kijken. Welke trends op het gebied van privacy kunnen dit jaar worden verwacht? Wat zal het het CBP rapporteren over de nieuwe privacy voorwaarden van Facebook? Komt de verwachte Eurpese privacy verordening dit jaar en welke mogelijke veranderingen brengt dit met zich? Het CBP presenteerde vandaag ook haar toezichtagenda voor 2015 op haar website. De thema’s waar het CBP zich in 2015 op zal richten zijn de volgende 5 onderwerpen: profiling, bijzondere persoonsgegevens, persoonsgegevens bij lokale overheden, persoonsgegevens in de arbeidsrelatie en de beveiliging van persoonsgegevens.

De Internationale Dag van de Privacy is nog lang niet bij iedereen een bekende ‘feestdag’ – of juist een ‘treurdag’. Wellicht een goed moment om vrienden attent te maken op deze dag van privacy-awareness, dus spread the word!

Voor een aantal leuke privacy gerelateerde statistieken klik hier.

Met dank aan de bijdrage van Margot Kuijpers

Bron: Cbpweb.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen