020 530 0160

De week van Nathan Skwortsow

Gepubliceerd op 15 september 2014 categorieën 

Nathan Skwortsow is geen bekende naam in de Nederlandse internet-wereld, alhoewel Nathan aan de wieg stond van onder andere Lexa.nl, Kamernet.nl, Famipix en Physitrack.

 

 

Na zijn jeugd in Hilversum, verhuisde Nathan in de jaren negentig naar Zuid-Californië waar hij TV-productie studeerde. Nathan verruilde al snel zijn Betacam voor een Perl boek en begon zijn carrière als webontwikkelaar.

 

In 1999 trok Skwortsow (wat trouwens Russisch is voor “spreeuw”, een trekvogel) weer terug naar Nederland om zich aan de Hogeschool Utrecht verder te specialiseren in digitale communicatie. Tijdens deze studie zette Skwortsow samen met studiegenoot Rob Koster onder meer Kamernet en Lexa op. Deze sites zijn in respectievelijk 2008 en 2006 verkocht aan beursgenoteerde ondernemingen.

 

Tegenwoordig is Skwortsow CTO van Physitrack, het platform dat hij in 2012 heeft opgericht. Physitrack laat zorgverleners thuis-oefenprogramma’s voorschrijven aan hun patiënten, en houdt tevens bij of de patiënten deze oefeningen ook daadwerkelijk doen.

 

Hoe gaat het?

Goed. En Druk. Dat zeg ik eigenlijk 360 dagen per jaar, maar ik bedoel het meestal positief.

 

Mijn leven verdeel ik in een eenvoudig raamwerk van health, wealth en happiness en ik probeer elke dag een balans van deze drie te vinden. Gelukkig hou ik van mijn werk, waardoor wealth en happiness meestal een redelijke overlap hebben.

 

Wealth is uiteraard dieper en breder dan het sec materiële, maar dat is een lange discussie waar we wellicht een ander forum voor dienen te kiezen.

 

Drukke week?

Voor mij begint een goede week begint met een blanco A4-tje en een potlood. Ik heb vele time-management boeken gelezen en systemen geprobeerd, maar ik heb nog niets (uit)gevonden dat gaat boven papier en potlood.

 

Mijn dag begint meestal in mijn inbox, waar ik meestal lees dat onze vertegenwoordigers in Australië en Nieuw-Zeeland al druk op pad waren met nieuwe klanten en relaties, en verzoeken en ideeën voor functionaliteiten hebben.

 

Ik ben niet alleen CTO maar ook systeem-architect, wat inhoudt dat je geduldig moet luisteren en dan rustig “nee” moet zeggen als je ook maar het geringste vermoeden hebt dat de gebruikerservaring of de focus zal lijden onder nieuwe features.

 

Na het doornemen van mijn inbox, treed ik in overleg met ons team van ontwikkelaars en loop ik de openstaande specificaties en nieuwe features na om te zorgen dat we op schema liggen. De werkdruk is hoog, en ik durf rustig te stellen dat wij qua kwaliteit, wendbaarheid en snelheid niet onder doen voor een tier-1 startup in Silicon Valley.

 

Ik ben in dit respect zeer pro-Europees over de enorme hoeveelheid talent en creativiteit die hier in en rond Nederland te vinden valt. Dit is ook een van de redenen dat ik weer terugkwam uit Californië, en dat ik mezelf als mentor heb aangeboden bij Rockstart Accelerator in Amsterdam. Een stukje non-conformisme is belangrijk, en dit heeft geleid tot sommige van de belangrijkste software in de afgelopen 20 jaar (Linux: Finland, mySQL: Zweden, PHP: Noorwegen, Rails: Denemarken, Python: Nederland).

 

Natuurlijk zijn dit projecten die gebouwd zijn met bijdragen van honderden, zelfs duizenden ontwikkelaars uit de hele wereld, maar veel van de fundamentele bouwstenen van moderne Internet-applicaties hebben in Europa hun oorsprong. Het feit dat deze dan in de VS verder  gecommercialiseerd worden is weer een ander onderwerp.

 

Enfin.

 

Vervolgens besteed ik mijn tijd aan onderzoek naar nieuwe features en gebruiksvriendelijkheid, het lezen en schrijven van voorstellen voor strategische samenwerkingen, en zo nu een dan een afspraak.

 

Een goede avond is een avond waar ik rond tien uur in bed kan liggen, en een van de boeken op mijn nachtkastje kan doorlezen. Momenteel een bundel van essays van de programmeur Paul Graham.

 

Zijn er nog juridische hobbels?

Physitrack is een platform waar veel vertrouwelijke informatie in omgaat, en daarom is de privacy-wetgeving iets waar we ook op technisch vlak rekening mee moeten houden. SOLV heeft ons hier enorm mee geholpen.

 

In de VS is er bovendien ook het “HIPAA” raamwerk om privacy te beschermen. Dit raamwerk dwingt feitelijk iedereen die patiënt-gegevens verwerkt en in de VS actief is, tot een zeer solide beveiligingsbeleid.

 

Wat hoop je vrijdag bereikt te hebben?

Als ik mijn A4-tje van maandagochtend bekijk, en zie dat ik de helft van de taken kan doorstrepen, geeft mij dit een voldaan gevoel.

 

Zoals de Braziliaanse spreuk op hun vlag stelt: Ordem e progresso. Orde en vooruitgang.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen