020 530 0160

EU maakt grensoverschrijdende muzieklicenties mogelijk

Gepubliceerd op 5 februari 2014 categorieën , ,

Het Europees Parlement stemde afgelopen dinsdag in met nieuwe wetgeving om pan-Europese muzieklicenties mogelijk te maken voor online muziekdiensten. Met 640 stemmen voor, 18 tegen en 22 onthoudingen ging het Europarlement akkoord met de nieuwe wetgeving. Deze moet echter nog goedgekeurd worden door de Raad van Ministers. Volgens het Europees Parlement is er echter al een informeel akkoord met de Raad, waardoor het de kans groot acht dat het akkoord daadwerkelijk door zal gaan. Vervolgens hebben EU-lidstaten 24 maanden om de richtlijn om te zetten in nationaal recht.

In november 2013 is er overeenstemming bereikt door het Europees Parlement en de Europese Raad over een richtlijn waarin het collectieve beheer van auteursrechten in de Europese Unie gereguleerd zal worden(zie hiervoor een eerder weblog). Door middel van deze richtlijn zal het in de toekomst makkelijker worden voor aanbieders van online muziekdiensten zoals Spotify en iTunes om pan-Europese muzieklicenties te verkrijgen waarmee muziek in meer dan één EU-land gestreamd kan worden. De nieuwe wetgeving zorgt ervoor dat vergunningen op Europees niveau geregeld kunnen worden waardoor aanbieders niet in elk EU-land apart hun vergunningen hoeven aan te vragen bij een auteursrechtenorganisatie zoals Buma/Stemra. Onder bepaalde voorwaarden worden auteursrechtenorganisaties gedwongen om samen te werken met hun collega’s in andere landen om licenties die meerdere landen beslaan mogelijk te maken. 

 

De richtlijn stimuleert de ontwikkeling van muziekdiensten in de hele EU en zorgt ervoor dat de rechten van de artiesten beter worden beschermd en dat zij hun royalty’s meteen betaald krijgen. Zo zouden de artiesten hun royalty’s niet later dan 9 maanden na het einde van het jaar waarin de producten van de artiest online zijn gebruikt, uitbetaald moeten krijgen. Rechthebbenden kunnen daarnaast invloed uitoefenen op de beslissingen over het beheer van hun rechten. Zo kunnen zij zelf de collectieve beheersorganisatie van hun voorkeur kiezen. Daarnaast moeten collectieve beheersorganisaties zoals Buma/Stemra en Sena voldoen aan transparantie- en rapportage-eisen.

 

‘De richtlijn zal doeltreffend de belangen van Europese producenten beschermen. Tegelijk krijgen gebruikers toegang tot auteursrechtelijk beschermde muziek in heel Europa’, zegt de Franse initiatiefnemer Marielle Gallo. ‘Deze richtlijn is een duidelijk signaal dat het auteursrecht makkelijk aan het internet kan worden aangepast. Auteursrecht moet een centrale rol spelen in de digitale economie.’

Bron: europarl.europa.eu, nu.nl

Auteur: Eva de Wit

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen