020 530 0160

YouTube past verdienmodel voor video’s gericht op kinderen aan

Gepubliceerd op 3 december 2019 categorieën , ,

Staat de toekomst van YouTube op het spel? Het videoplatform heeft volgens de Amerikaanse toezichthouder FTC (Federal Trade Commission) onvoldoende maatregelen genomen tegen het verzamelen van gegevens over kinderen, waardoor YouTube in strijd handelt met de COPPA (Children’s Online Privacy Protection Act). YouTube moet daarom een beleid ontwikkelen om te achterhalen of content gericht is op kinderen. Daarnaast verplicht YouTube binnenkort de kanaaleigenaren (content creators) om hun video’s te markeren als content voor kinderen wanneer dit het geval is. Bij deze video’s mogen geen gepersonaliseerde advertenties meer worden vertoond, waardoor het bijna onmogelijk wordt om er aan te verdienen.

Schikking YouTube en FTC

De FTC heeft in april 2019 een klacht ingediend tegen Google en haar dochteronderneming YouTube wegens overtreding van de Amerikaanse wet de COPPA. De COPPA bepaalt dat persoonsgegevens van kinderen jonger dan 13 jaar alleen mogen worden verwerkt wanneer de verwerker daarvoor voorafgaand toestemming heeft verkregen van de ouders. De COPPA is van toepassing op websites en online diensten en advertentienetwerken gericht op online websites of diensten die zich richten op kinderen. Wat betreft de content creators is de COPPA op dezelfde manier van toepassing als de creator een eigen website of app zou hebben.

Volgens de FTC overtreedt YouTube de COPPA door persoonsgegevens van kijkers van op kinderen gerichte kanalen te verzamelen en gerichte advertenties te tonen op deze kanalen, zonder eerst de ouders te informeren en toestemming te verkrijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om YouTube kanalen van speelgoedbedrijven, zoals Mattel (de maker van Barbie) en Hasbro (bekend van My Little Pony en Play-Doh).

Afgelopen september zijn de FTC en YouTube tot een schikking gekomen. YouTube moet onder andere een schikkingsbedrag van 170 miljoen dollar betalen. Daarnaast is YouTube verplicht om een systeem te ontwikkelen, implementeren en onderhouden waarmee content creators kunnen identificeren of sprake is van content gericht op kinderen. YouTube maakt hiervoor gebruik van machine learning om video’s te identificeren die duidelijk op een jong publiek gericht zijn. Verder moet YouTube de content creators er van op de hoogte stellen dat de COPPA mogelijk van toepassing is op de content die is gericht op kinderen.

Maatregelen YouTube

In reactie op de zorgen van de FTC verplicht YouTube al haar content creators om YouTube-video’s te markeren als content gericht op kinderen. Volgens de COPPA-richtlijnen van de FTC zijn video’s met de volgende kenmerken gericht op kinderen:

  • Kinderen zijn het primaire publiek; 
  • Kinderen zijn niet het primaire publiek, maar de video is wel gericht op kinderen op basis van bepaalde aspecten.

Volgens YouTube ligt over het algemeen in content voor kinderen de nadruk op de volgende aspecten:

  • Kinderen of kinderfiguren;
  • Populaire kinderprogramma’s of populaire animatiefiguren voor kinderen;
  • Doen-alsof-spelletjes of verhalen die met kinderspeelgoed worden verteld;
  • Hoofdpersonen van kinderleeftijd die veelvoorkomend natuurlijk speelgedrag vertonen, zoals doen-alsof-spelletjes en fantasiespel;
  • Populaire liedjes, verhalen of versjes voor kinderen.

De classificatie van ‘gericht op kinderen’ zorgt voor veel onzekerheid bij creators. Wanneer iemand bijvoorbeeld een review geeft van een nieuwe Transformers-robot, kan deze video gericht zijn op kinderen. Ook anime voor volwassenen kan (secundair) gericht zijn op kinderen, waardoor de creator mogelijk rekening moet houden met de COPPA. Het is moeilijk van tevoren aan te geven of deze video’s daadwerkelijk gericht zijn op kinderen, omdat dat erg afhangt van de inhoud. De FTC geeft aan dat het wellicht helpt om te bekijken hoe anderen jouw content zien. Is het kanaal bijvoorbeeld gereviewd op websites die content voor kinderen evalueren, of in blogs voor ouders van jonge kinderen?

Gevolgen voor advertenties

Wanneer de content volgens de creator of volgens het classificatiesysteem van YouTube is gemaakt voor kinderen toont YouTube daar geen gepersonaliseerde advertenties. YouTube geeft bij deze content wel niet-gepersonaliseerde advertenties weer. YouTube geeft zelf al aan dat dit voor sommige creators tot een daling van hun opbrengst kan leiden. Daarnaast kunnen viewers bij deze video’s geen reacties meer plaatsen en kunnen zij de video niet liken of disliken.

Tot slot merk ik op dat de COPPA Amerikaanse wetgeving is en niet elke content creator direct deze wet overtreedt. YouTube heeft er echter voor gekozen om de maatregelen voor al haar creators te laten gelden. De creators zullen zich aan de algemene voorwaarden van YouTube moeten houden, waarin deze verplichtingen zijn opgenomen.

Dit artikel is ook verschenen op Privacyweb: 

https://www.privacy-web.nl/artikelen/youtube-past-verdienmodel-voor-video-s-gericht-op-kinderen-aan

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Harmke

publicaties

Gerelateerde artikelen