020 530 0160

Yahoo! moet voldoen aan Frans vonnis

Gepubliceerd op 25 augustus 2004 categorieën ,

Het Gerechtshof in Californië, de 9th Circuit, heeft bepaald dat het Amerikaanse bedrijf Yahoo! moet voldoen aan een Frans vonnis uit 2000. In het vonnis werd Yahoo! veroordeeld haar website ontoegankelijk te maken voor Franse internetgebruikers. Lees hier mijn column uit 2001 over deze zaak, waarin ik onder meer schrijf:


“Eind vorig jaar verbaasde het Gerechtshof te Parijs de internetgemeenschap echter door de Amerikaanse site Yahoo! een verbod op te leggen nazi-memorabilia te veilen. Het verbod was beperkt tot Frankrijk. Feitelijk betekende de Franse uitspraak dat de veiling op Yahoo! alleen afgesloten moest worden voor Franse internetgebruikers.

Het Hof kwam tot zijn uitspraak na advies van een drietal experts, waaronder Vint Cerf, één van de grondleggers van het internet. De experts verklaarden dat een volledige blokkade van alle Franse surfers weliswaar niet mogelijk is, maar dat met behulp van een speciale technologie evengoed zo’n tachtig procent van de Fransen kan worden buitengesloten. Inmiddels hebben ook Duitse en Italiaanse rechters dankzij deze technologie territoriaal beperkte uitspraken gedaan.”


De Amerikaanse rechter weigerde echter het Franse vonnis te accepteren. Het zou in strijd zijn met de vrijheid van meningsuiting. Het Hof heeft die uitspraak nu vernietigd. De uitspraak kan tot gevolg hebben dat Amerikaanse sites vaker in het buitenland verboden worden, zoals Howard Mintz betoogt.


Lees hier het bericht.

Bron: CNet News.com
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen