020 530 0160

Worden Whatsapp en Skype ook gereguleerd?

Gepubliceerd op 22 april 2015 categorieën ,

Een interessant bericht verscheen afgelopen weekend online, gebaseerd op informatie ingezien door Reuters. Het lijkt erop dat de Europese Commissie, bij de volgende hervorming van de Telecomrichtlijnen, partijen zoals Whatsapp en Skype zal willen reguleren. Niet onbegrijpelijk, want dit soort over the top diensten concurreren tegenwoordig op grote schaal met de traditionele telecompartijen: partijen met bijvoorbeeld een eigen fysieke netwerk of een eigen internettoegangsdienst zoals Vodafone, T-Mobile en KPN. Van een level playing field is in ieder geval op dit moment geen sprake.

 

Huidige regulering

Op dit moment zijn de Europese telecomregels van toepassing op openbare elektronische communicatiediensten. Een openbare elektronische communicatiedienst is:

 

“Een gewoonlijk tegen vergoeding aangeboden dienst, die geheel of hoofdzakelijk bestaat uit het overbrengen van signalen via elektronische communicatienetwerken.”

 

Het gaat dus om bijvoorbeeld ISP’s en (mobiele) telefonieaanbieders. Deze partijen moet aan het volledige spectrum van de telecomrichtlijnen voldoen. Partijen zoals Whatsapp en Skype bieden zelf geen elektronische communicatiedienst in de zin van de telecomregels aan en zijn dus niet gereguleerd. In plaats daarvan maken zij gebruik van door andere partijen aangeboden elektronische communicatiediensten, om zo hun eigen dienst aan te kunnen bieden.

 

Zij maken dus gebruik maken van de internettoegangsdiensten die gereguleerde partijen aanbieden om zelf een product op de markt te brengen dat (voor een deel) concurreert met de diensten van gereguleerde partijen zelf. Dat is de traditionele partijen een doorn in het oog.

 

Toekomstperspectief

De traditionele partijen willen op zijn minst een level playing field, en zien niets liever dan een verlichting van het huidige reguleringsregime ontstaan. Of dat gaat gebeuren is niet zeker. De verwachting is dat Eurocommissaris Ansip zijn visie voor een Digital Single Market binnenkort zal onthullen.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen