020 530 0160

Wil ik mijn Google-gegevens eigenlijk wel verwijderen?

Gepubliceerd op 2 juni 2015 categorieën 

Als privacyjurist kan ik de meest recente ontwikkeling van Google op privacygebied alleen maar toejuichen. Sinds gisteren kan ik via myaccount.google.com aangeven wat Google wel en niet mag doen met mijn gegevens. Daar kun je dit met de Privacy Checkup in enkele stappen controleren.

 

Ik wil bijvoorbeeld niet dat mensen die toevallig mijn telefoonnummer hebben, mij via de diensten van Google kunnen vinden. Ook ben ik totaal niet geïnteresseerd in ‘relevante advertenties’, dus die zet ik ook uit.

 

En opeens kom ik bij een vraag waar ik langer dan 5 seconden over moet nadenken: wil ik dat Google de resultaten van Google Search, Google Maps, Google Now en andere Googleproducten afstemt op mijn “Web and App Activity”? In eerste instantie zeg ik, nee, zeker niet. Hoe minder Google over mij vastlegt, hoe beter.

 

Maar de eerlijkheid gebied te zeggen: deze personalisering van Google is ontzettend handig. Ik merk dat ik het prettig vind dat ik ’s ochtends via Google Now de reistijd naar SOLV te zien krijg (ook al is die elke dag hetzelfde, want ik fiets). Ik merk dat het fijn is dat als ik in Google Maps de zoektermen “Italiaans restaurant Jordaan” invoer, het restaurantje waar ik een paar jaar geleden lekker gegeten heb bovenaan de zoekresultaten verschijnt. Ook prettig: ik krijg via Google Now updates over vluchten en hotels die ik geboekt heb, en wanneer ik in Polen ben, informatie over de wisselkoers van de Poolse Zloty.

 

Juridisch gezien is deze nieuwe functie van Google een enorme stap in de goede richting. De Privacywaakhonden kunnen naar mijn mening tevreden zijn. Je krijgt als gebruiker van Googlediensten (‘betrokkene’ in privacyjargon) een enorme hoeveelheid controle over de gegevens die Google van je opslaat, en wat Google met die gegevens precies mag doen.

 

Overigens had Google deze optie vanaf het moment dat er gegevens over gebruikers verzameld werden, moeten bieden. In juridische zin beroept Google zich namelijk voor een groot deel van de gegevensverwerkingen op haar eigen gerechtvaardigde bedrijfsbelang om de gegevens te mogen verwerken. Dat kan onder omstandigheden, maar dan moet je wel een opt-out bieden. Aan die verplichting heeft Google hiermee invulling gegeven. Deze nieuwe stap is natuurlijk ook niet los te zien van de druk die door privacywaakhonden, waaronder ook het Nederlandse CBP, in heel Europa is uitgeoefend.

 

En om antwoord te geven op de vraag in de titel van deze blog: ik ben er nog niet uit. Ik neig ernaar om de instellingen wat betreft personalisatie van de Google diensten te laten staan zoals ze zijn, maar een blik op history.google.com doet me toch weer twijfelen. Daar word je je namelijk pas echt bewust wat Google allemaal over je weet.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen