020 530 0160

Whatsapp data delen gepauzeerd: Facebook voor druk gezwicht?

Gepubliceerd op 9 november 2016 categorieën , ,

Het delen van data tussen Facebook en Whatsapp is in ieder geval tijdelijk van de baan. Maandagavond berichtte de NOS dat Facebook tijdelijk geen data meer zal delen met haar dochteronderneming en gisteren bleek dat dit beleid is uitgebreid naar de gehele EU. Het lijkt erop dat Facebook dit besluit heeft genomen naar aanleiding van het onderzoek van de Information Commissioner’s Office (ICO), de Engelse privacywaakhond, naar de beleidswijziging van afgelopen augustus. ICO was immers niet al te blij gestemd.

 

In haar blog van afgelopen maandag stelt ICO dat Facebook heeft besloten om in ieder geval tijdelijk te stoppen met het delen van data met haar dochteronderneming. Zo is op het blog terug te lezen dat de ICO van mening is dat Whatsapp-gebruikers niet goed genoeg zijn geïnformeerd over de plannen die Facebook heeft voor de gedeelde data. De ICO stelt dat, ook al gaat men ermee akkoord dat een bedrijf informatie verwerkt in ruil voor gratis toegang, wanneer die informatie verdergaand verwerkt wordt met een doel dat niet bevalt, er dan gegronde reden is voor bezorgdheid.

De ICO uit meerdere zorgen. De toestemming voor het delen lijkt niet geldig en de ICO vindt ook dat gebruikers voortdurende controle zouden moeten hebben over hoe hun informatie wordt gebruikt, in tegenstelling tot de dertig dagen bedenktijd die Whatsapp (lees: Facebook) aanbood.

Facebook heeft het delen dus gestaakt en de ICO lijkt hier gelukkig mee. Toch is daarmee de kous niet af. Het volgende dat de ICO wil, is dat Facebook met Whatsapp gaat kijken hoe ze beter aan de gebruikers kunnen uitleggen welke data er wordt gedeeld, dat ze een ondubbelzinnige toestemming vragen aan de gebruikers vóórdat het delen aanvangt, en dat die toestemming op een later moment ook weer ingetrokken kan worden. De ICO bedient zich hier van harde taal: als Facebook weer op dezelfde voet verder gaat met het delen van Whatsapp’s data, dan kunnen er handhavingsmaatregelen worden verwacht.

 

Facebook heeft dus besloten om niet alleen in de UK, maar ook in de (vooralsnog) andere lidstaten van de EU het delen van data te pauzeren. Een logische beslissing, gezien het feit dat dit niet de enige privacywaakhond  is die actie heeft ondernomen. Ook de Europese Artikel 29-Werkgroep liet vorige week van zich horen en de Duitse privacywaakhond ondernam zelfs al actie.

 

Sinds de bekendmaking van het plan om data van Whatsapp te gaan delen komt er steeds meer druk op de ketel. Er zou gezegd kunnen worden dat Facebook nu toegeeft aan alle kritiek, maar dat is wellicht wat te kort door de bocht. Het lijkt er eerder op dat Facebook zichzelf nu een pauze gunt, om de gemoederen wat tot bedaren te brengen, maar ook om zich te beraden hoe dit beter aan te pakken. Vast en zeker krijgen we binnenkort nieuwe plannen van Facebook te horen over hoe ze onze data, afkomstig van Whatsapp, gaan gebruiken.

 

To be continued…

 

(met dank aan Remi van Mansfeld)

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Mike Landerbarthold

publicaties

Gerelateerde artikelen