020 530 0160

Webwinkels dagen Nintendo voor de rechter

Gepubliceerd op 31 juli 2008 categorieën , ,

Perbericht Solv


Zeven Nederlandse webwinkels zijn een procedure gestart tegen het Japanse bedrijf Nintendo. Inzet van de procedure is de rechter te laten verklaren dat de webwinkeliers flashcards en modchips mogen verkopen. Die producten stellen consumenten in staat hun Nintendo spelcomputers om te bouwen tot multimediaspelers, waarmee ook films kunnen worden bekeken en muziek kan worden beluisterd.


Nintendo verzet zich daartegen. Zij wil dat op haar spelcomputers, waaronder de DS en de populaire Wii, alleen maar spelletjes van Nintendo kunnen worden gespeeld. Die spelletjes worden regionaal gecodeerd zodat in Amerika of Japan gekochte spellen daarop niet kunnen worden gespeeld. Om dat doel te bereiken heeft Nintendo een technische kunstgreep toegepast om haar spelcomputers.


Met de flashcards en modchips kunnen consumenten de technische kunstgreep van Nintendo evenwel teniet doen. De spelcomputers kunnen dan ook worden gebruikt om zelfgemaakte “homebrew games” af te spelen, films te bekijken, muziek te beluisteren en foto’s te bewaren. Van de spelcomputer kan zelfs een PDA worden gemaakt met een agenda-, calculator- en wekkerfunctie. Verder kunnen originele spellen uit een andere regio worden gespeeld en kunnen door de wetgever toegestane reserve-kopieën worden gemaakt.


Op grond van artikel 32a van de Auteurswet is het aanbieden van flashcards en modchips gewoon toegestaan. Dat consumenten daarmee ook eventueel illegaal vervaardigde kopieën van originele computerspellen van Nintendo kunnen spelen, zoals Nintendo beweert, doet daaraan niet af. De wet verbiedt alleen die middelen die uitsluitend bedoeld zijn om auteursrechtinbreuken te faciliteren. Daarvan is hier geen sprake. Flashcards en modchips stellen consumenten in staat de mogelijkheden van hun Wii en DS met volstrekt legale gebruiksmogelijkheden uit te breiden.


Nintendo heeft brieven gestuurd aan de webwinkeliers waarin het Japanse bedrijf eist dat zij de flashcards en modchips niet meer aanbieden. De webwinkels willen nu dat de rechter bepaalt dat wat zij doen gewoon mag. Nintendo moet op 13 augustus a.s. voor het eerst voor de rechtbank Utrecht verschijnen.


Lees hier het bericht in Emerce.


 

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Cyril van der Net

publicaties

Gerelateerde artikelen