020 530 0160

Voorzitter FCC kondigt nieuwe plannen netneutraliteit aan

Gepubliceerd op 11 februari 2015 categorieën ,

Nadat de Nederlandse toezichthouder in het dossier netneutraliteit recentelijk voor het eerst haar tanden liet zien, heeft ook haar Amerikaanse counterpart – de Federal Communications Commission (‘FCC’) – nieuws over dit onderwerp. Ondanks dat de rechter eerdere strenge plannen ten faveure van  neutraliteit van de FCC heeft afgeschoten, waagt de voorzitter van de toezichthouder toch een nieuwe poging. Grote kans dat het feit dat de FCC miljoenen klachten van Amerikaanse internetgebruikers heeft ontvangen een rol heeft gespeeld in deze beslissing.

In het kort zal de voorzitter van de FCC, Tom Wheeler, aan zijn collega’s het volgende voorstel voorleggen om netneutraliteit te garanderen. Onder meer moet het voor internetproviders verboden worden om betaalde internetdiensten voor te trekken en daarnaast mag rechtmatig materiaal niet worden geblokkeerd of afgeknepen. Daarbij benadrukt de voorzitter dat deze regels ook voor mobiel internetverkeer moeten gaan gelden. Verdere maatregelen houden in dat tarieven niet gereguleerd worden en dat internettoegang voor iedereen wordt gegarandeerd. Ten slotte geeft Wheeler aan dat zijn voorstel een gedragsregel kent die de FCC de mogelijkheid geeft om ‘op te treden tegen nieuwe bedreigen op het internet’. Wat deze regel inhoudt, moet nog blijken.

Het voorstel van Wheeler moet, nadat de rest van de bestuursleden van de FCC haar licht over de inhoud heeft laten schijnen, tot een pakket nieuwe netneutraliteitsbepalingen leiden. De verwachting is dat grote providers in de U.S. als Verizon en AT&T zich, net als bij de vorige plannen, heftig tegen dit voorstel gaan verzetten –  zij willen immers juist de vrijheid hebben om diensten verschillend te tariferen. We wachten het volgende hoofdstuk in deze vete dus met belangstelling af.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Tomas Weermeijer

publicaties

Gerelateerde artikelen