020 530 0160

Voorstel Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten grotendeels beperkt tot ’traditionele ‘ televisie

Zoals wij reeds eerder berichtten heeft het voorstel voor de Europese Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten, die de Richtlijn Televisie zonder Grenzen zal vervangen, zware kritiek gekregen van mediaspecialisten. Dit met name vanwege de vage omschrijving van ‘non-linear audiovisual services’ waar de richtlijn vanuit gaat. Daarnaast zou de richtlijn onevenredige beperkingen voor de uitingsvrijheid en het recht op informatie met zich mee brengen.


Om tegemoet te komen aan de kritiek heeft het Europese parlement nu een nieuw onderscheid geïntroduceerd tussen television broadcasts (“linear” services”) zoals traditionele uitzendingen via TV, internet of mobiele telefoons, waarbij de content wordt “gepushed” naar de kijker, en on-demand services of “non-lineare” diensten zoals video on-demand, waarbij de kijker de content zelf van het netwerk trekt. Zowel de Europese Commissie als de verantwoordelijke commissie van het Europese Parlement benadrukken dat dit onderscheid bedoeld is om aanbieders van “on demand”-diensten te ontzien. Zij zullen slechts aan een aantal minimum-regels worden onderwopren terwijl lineaire diensten strenger zullen worden gereguleerd.


Ofcom, de Britse toezichthouder, heeft positief gereageerd op de aangekondigde wijziging. De wijziging betekent onder andere dat zij social networking sites niet hoeft te reguleren.


Lees hier het hele bericht.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Anton Ekker

publicaties

Gerelateerde artikelen