020 530 0160

Voorbereiding op discussie over Netwerk Neutraliteit

Staatssecretaris Heemskerk van het Ministerie van Economische Zaken opent de discussie over het management van elektronisch dataverkeer. Een hoofdthema wordt het verschillend behandelen van verschillende soorten datastromen. Voorbeelden hiervan zijn het afknijpen van .mp3 bestanden of zelfs het afsluiten van Voice over IP (VoIP) verkeer op apparaten zoals de iPhone. Willen wij een ‘intelligent’ netwerk, dat discrimineert tussen bepaalde datastromen, of blijft internet een ‘dom’ netwerk dat al het verkeer gelijk behandelt?

 

Heemskerk steunt de beleidsontwikkelingen van de Europese Commissie die telecomaanbieders verplicht transparantie te bieden ten aanzien van beperkingen die op hun netwerk gelden. Heemskerk is bereid om telecomaanbieders bepaalde kwaliteitsverplichting op te leggen indien zij onvoldoende meewerken is.

 

Het New Regulatory Framework (NRF) van de Europese Commissie voorziet een herziening van de telecom regelgeving. Om een goede implementatie van het NRF te waarborgen organiseert het Ministerie van Economische Zaken op 5 november a.s. een themamiddag waar zij de verschillende argumenten van betrokken inzake netwerk neutraliteit gaat bespreken.


In de Verenigde Staten loopt deze discussie al langer. De nieuwe regering daar heeft al nieuwe regels ontwikkeld om netwerk neutraliteit te waarborgen. Ter inspiratie voor de komende discussies in Nederland raad ik u aan de volgende stukken uit de VS te lezen, die de argumenten pro en contra goed uiteen zetten:

 

Network Neutrality van Tim Wu

Why Net Neutrality Matters van David Weinberger

The Rise of the Stupid Network van David Isenberg

Neutrality for Net Deceptive Idea van TMCnet

En het betreffende artikel op Wikipedia

Maar ook de opinieblog van Joris van Hoboken

 

 Lees hier de uitnodiging van het Ministerie EZ

Bron: ez.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Bendert Zevenbergen

publicaties

Gerelateerde artikelen