020 530 0160

Veroordeelde Duitse moordenaar wil zijn naam verwijderd van Wikipedia

Gepubliceerd op 12 november 2009 categorieën , ,

De moordenaar van de Duitse acteur Walter Sedlmayr heeft Wikipedia gesommeerd zijn naam uit een artikel over Sedlmayr op Wikipedia te verwijderen. Hij stelt hiertoe dat Duitse rechters hebben geoordeeld dat zijn naam en beeltenis niet meer mogen worden gebruikt in publicaties over de moord. Naar Duits recht acht men een dergelijke bescherming kennelijk noodzakelijk voor een goede reintegratie van veroordeelden in de samenleving. Naar Amerikaans recht is het noemen van de moordenaar gewoon beschermd onder het First Amendment. 

De zaak doet denken aan de Franse rechter die Yahoo! veroordeelde om raadpleging van nazi sites  – verboden volgens Franse wetgeving – ontoegankelijk te maken. Ook hier loert immers het gevaar dat Wikipedia zijn artikelen uiteindelijk in overeenstemming moet brengen met de strengste van de wetgevingen van de staten waar de artikelen toegankelijk zijn.

 

Lees hier het hele bericht

 

Bron: Wired, EFF
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Doran Houthoff

publicaties

Gerelateerde artikelen