020 530 0160

Veelgebruikte Open Standaarden vastgesteld

Gepubliceerd op 27 mei 2009 categorieën , ,

Het College Standardisatie heeft een lijst vastgesteld met veelgebruikte open standaarden. De lijst is bedoeld als naslagwerk, en er bestaat dus geen verplichting om de daarin genoemde standaarden te gebruiken.

 

Open standaarden zijn publiekelijk beschikbare normen die interoperabiliteit tussen verschillende hard- en software bevordert, zodat organisaties niet afhankelijk zijn van één leverancier. Open standaarden worden daarom ook aanbevolen door het overheidsproject Nederland Open in Verbinding.

 

De lijst is samengesteld op basis van een onderzoek naar alle bestaande lijsten met open standaarden bij verschillende overheidsinstanties, en heeft daaruit achttien veelgebruikte standaarden opgenomen in haar eigen lijst. Daarnaast stelde het College Standardisatie nog een lijst vast van ongeveer dertig open standaarden waarvan nog niet duidelijk is hoeveel deze worden gebruikt. Deze dertig standaarden komen niet voor op de lijsten van overheidsorganisaties, maar wel op lijsten van standaardisatie-organisaties.

 

Tot 27 juli 2009 kan bezwaar worden gemaakt tegen het opnemen van de dertig kandidaat-standaarden op de lijst van veelgebruikte open standaarden.

 

Deze standaardisatie lijsten staan overigens los van de lijst met standaarden die behoren tot het zogenaamde ‘pas toe of leg uit’-principe, waarbij overheidsorganisaties aan moeten geven of ze deze standaarden gebruiken of anders uitleggen waarom ze dat niet doen. Deze lijst van open standaarden is bedoeld om overheidsorganisaties te stimuleren verder gebruik te laten maken van open standaarden, omdat het volgens het College voordelen oplevert.

 

De lijsten zijn te vinden op www.open-standaarden.nl.

 

Lees hier het bericht.

Bron: computable.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Wouter Dammers

publicaties

Gerelateerde artikelen