020 530 0160

Van één Europa op gebied van spambestrijding nog geen sprake

Gepubliceerd op 9 oktober 2009 categorieën , ,

Hoewel in Nederland sinds 1 oktober ook bedrijven onder het spamverbod vallen, laat de bestrijding van spam in de gehele Europese Unie nog altijd te wensen over.

“More action needed to fight spammers and protect online privacy”, aldus de Europese Commissie in een gisteren gepubliceerd onderzoek naar de handhaving van het Europese telecommunicatierecht. Hierin wordt gepleit voor het verbeteren van de samenwerking tussen landen onderling. Uit een analyse van meer dan 140 procedures die de afgelopen jaren in de verschillende lidstaten zijn gevoerd, blijkt namelijk dat de boetes die aan spammers worden opgelegd sterk uiteen lopen.

In dit verband weet OPTA in ieder geval van wanten. Afgelopen juli legde de Nederlandse telecomwaakhond een privé persoon nog een last onder dwangsom op van €5.000 voor iedere dag dat hij door zou gaan met het versturen van spam. Dit bedrag kwam bovenop de al eerder opgelegde boetes van in totaal €250.000. Hoewel ook Italië en Spanje met totaalbedragen van €570.000 en €30.000 flink aan de weg timmeren, bedragen de boetes in landen als Roemenië en Letland slechts een paar honderd euro.

Oorzaak van de grote verschillen zou kunnen zijn dat de betrokken instanties niet in alle lidstaten goed met elkaar samenwerken. Daarnaast beschikken zij niet altijd over voldoende juridische middelen. In dit verband pleit eurocommissaris Reding voor invoering van nieuwe maatregelen. Deze worden momenteel in het Europees Parlement en de Raad besproken.

Daarnaast onderhandelt Brussel met de VS over een betere wereldwijde samenwerking. Ongeveer 1 op de 6 spamberichten is namelijk uit Amerika afkomstig.

Lees hier het bericht.

Bron: nu.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen