020 530 0160

Universiteit van Nederland, of hoe goede docenten als de beste hoogleraren van Nederland worden gepr

Gepubliceerd op 28 november 2015 categorieën 

Vorige week tijdens een congres zag ik de volgende discussie op Twitter langskomen

 

De Twitter-tijdlijn van de Universiteit van Nederland bekijkend begreep ik dat de mededeling niet bedoeld was om docenten te werven, maar als een reclame-uiting. Ik denk dat ze om publiek verlegen zitten. De videos worden op YouTube goed bekeken, maar de vraag is wie er bereid is iets van 10 euro neer te tellen om een opname bij te wonen die later gratis online verschijnt.

Ik bezocht de site van de Universiteit van Nederland en twitterde vervolgens.

 

 

Nader onderzoek leerde mij anders en ik mailde de Universiteit van Nederland:

Geachte heer/mevrouw

Jullie adverteren met

“De beste hoogleraren van Nederland geven gratis college op internet. Elke werkdag komt er een nieuw college online, en elke week een nieuwe hoogleraar.”

Nu geeft de door mij zeer gewaardeerde Bart Schermer bij jullie een college, dus ik dacht, wat mooi, hij is benoemd tot hoogleraar. Zeker toen ik op jullie site zag staan

Net keek ik even onder de tab hoogleraren, maar zie daar tot mijn verbazing een grote groep niet-hoogleraren. Ik weet niet waarom jullie het predicaat hoogleraar willen gebruiken, maar het is onjuist, juridisch mogelijk oplichting, valsheid in geschrifte?

Anders dan professor (een niet beschermde titel die in beginsel iedereen voor zijn naam mag zetten als hij zou willen), is hoogleraar een functie. Net als iemand vakkenvuller kan zijn, of autoverkoper. Maar een docent, UD of UHD is dus niet hetzelfde als hoogleraar. Ik zou jullie adviseren te spreken over de beste docenten van Nederland. Een hoogleraar is immers ook een docent. En hele goede docenten zijn niet per se hoogleraar. Bart Schermer, bijvoorbeeld.

Na een paar dagen kreeg ik de volgende reactie:

Bedankt voor uw email. Een aantal jaar geleden zijn we begonnen met ons initiatief, op het moment dat er uitsluitend hoogleraren bij ons spraken. Inmiddels spreken ook zo nu en dan universitair docenten. Ondanks dat de slogan nog steeds luidt: De beste hoogleraren geven gratis college op internet, duiden we elke spreker duidelijk met bijbehorende titel. 

We zijn zeker aan het denken om onze slogan te vernieuwen om verwarring te voorkomen. Ik dank u hartelijk voor uw suggestie.

De vraag waar ik nog mee zat was hoe ze aan deze “beste hoogleraren” komen. Dus mailde ik vervolgens:

Hartelijk dank voor je reactie en uitleg. Een ander punt dat ik ter overweging zou willen meegeven is het predicaat “beste”. Op andere plekken heb ik de aanduiding gerenommeerde wetenschappers gezien. Dat lijkt me verdedigbaar. Of uitstekende docenten, een wetenschapper is immers niet per se een goede docent.

“Beste” suggereert een ordening, die niet nodig is en moeilijk hard te maken. Het suggereert ook een selectie, maar ik neem aan dat jullie niet op de hoogte zijn van bijvoorbeeld het mastervak Actualiteiten Internetrecht, dat de VU vorig jaar aan bijna 50 studenten (dit jaar zelfs 70) gaf. In de schriftelijke evaluatie scoorde het item “Ik vond dit een interessante cursus” 9,5 (op een schaal van 10). “Totaaloordeel over de inhoudelijke kwaliteit”: 9,3. Docenten werden beoordeeld met o.a. 9,3 en 8,9.

Meer algemeen, het onderwerp van Bart kent veel uitstekende docenten (Christiaan Alberdingk Thijm (UvA) Arnoud Engelfriet, Tijmen Wisman, Rob van den Hoven van Genderen (allen VU), Kees de Vey Mestdagh (in het verleden docent van het jaar in Groningen)) en ook hoogleraren (Nico van Eijk (UvA), Gerrit-Jan Zwenne en Serge Gijrath (beiden Leiden), Jeanne Mifsud Bonnici (RUG), Ronald Leenes (UvT)). Dit is geen uitputtende lijst, maar er zitten zeker docenten bij die even goed of beter dan Bart zijn.

Tenslotte, “duiden we elke spreker duidelijk met bijbehorende titel.” is misgegaan, er staat nl. Hoogleraar: Bart Schermer

Hier heb ik vooralsnog geen reactie op ontvangen. Ik ben wel nieuwsgierig. Tot slot, ik kan mijzelf de beste hoogleraar internetrecht van Nederland noemen, althans wiskundig gezien, taalkundig zou je toch tenminste één andere hoogleraar internetrecht verwachten voor je jezelf de beste mag noemen. Formeel ben ik overigens hoogleraar Internet Governance and Regulation, want mijn leeropdracht kent geen Nederlandse vertaling. Als Professor of Internet Governance and Regulation wordt de concurrentie internationaal en schaar ik mij onder hoogleraren die ik hoger inschat dan mijzelf, zoals Jonathan Zittrain en Viktor Mayer Schonberger. En dat beste, ach, zolang ik door studenten als een goede docent wordt gezien is dat voor mij genoeg.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Arno

publicaties

Gerelateerde artikelen