020 530 0160

Uitspraak internetanonimiteit nabij

Gepubliceerd op 23 november 2005 categorie├źn , ,

De Hoge Raad doet vrijdag uitspraak in de rechtszaak tussen de Tilburgse postzegelhandelaar Pessers en internetprovider Lycos. Pessers aast op de identiteitsgegevens van een klant van Lycos die hem op internet beschuldigde van oplichting. De provider weigert de gevraagde informatie om privacyredenen te onthullen en wil een principe-uitspraak. Eerder oordeelde rechtbank en Hof dat Lycos de gegevens moest afstaan. Het ANP vroeg mij om een reactie op de a.s. uitspraak. 


Internetaanbieders halen onmiskenbaar onrechtmatige informatie nu al weg, legt internetadvocaat C. Alberdingk Thijm uit. Hij vreest dat de Hoge Raad de huidige lijn volgt en voorspelt dat internetproviders bij twijfel nog voorzichtiger zullen optreden. ”Internetaanbieders gaan zelfcenstuur toepassen om eventuele aansprakelijkheid voor anonieme uitingen te ontlopen. Ze nemen zo de plaats in van de rechter.”

Alberdingk Thijm noemt het oordeel van de Hoge Raad belangrijk voor de hele internetgemeenschap. ”De vrijheid van meningsuiting op internet staat duidelijk onder druk.”


Lees hier het bericht.

Bron: Het Parool
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen