020 530 0160

Uitgifte digitale radiofrequenties

Gepubliceerd op 9 mei 2008 categorieën , ,

De uitgifte van digitale radiofrequenties (T-DAB) wordt gekoppeld aan de verdeling van de FM frequenties. Dat heeft staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken (PVDA) besloten nadat hij een aantal betrokken partijen heeft geconsulteerd.


“Gelet op de wens van de omroeppartijen om zo spoedig mogelijk aan de slag te gaan met de beschikbare frequentieruimte, wil ik in 2008 frequentieruimte voor omroep uitgeven. Gelet op de wensen van de radiopartijen om meer ruimte voor radio beschikbaar te stellen dan de voorgenomen 19 kanalen en het koppelen van de T-DAB frequentieruimte aan de FM-uitgifte, wil ik eveneens meer ruimte voor radio vrijmaken en tevens een koppeling aanbrengen met de FM-uitgifte.”


Opvallend is dat de digitale radiofrequenties die in 2009 zullen worden uitgegeven, voor een deel gekoppeld worden aan de FM frequenties. Partijen die een landelijke FM frequentie verwerven, krijgen namelijk óók digitale radiofrequentie toegewezen, met de verplichting om beide frequentieruimten te exploiteren. Op deze wijze worden de landelijke radiopartijen verplicht om in digitale radio te investeren. De resterende digitale radiofrequenties zijn bestemd voor regionale radio.


Lees hier de brief van de staatssecretaris aan de Tweede Kamer.


Wat is TDAB?
TDAB, Terrestrial Digital Audio Broadcasting, is een frequentie-efficiënte vorm van digitale radio. Naast het beschikbaar komen van meer ruimte voor radioprogramma’s  met een technisch hoge ontvangstkwaliteit, maakt TDAB datadienstverlening mogelijk, variërend van uitgebreide aanvullende informatie over bijvoorbeeld de uitgezonden muziek, tot en met regionale weerberichten en verkeersinformatie.


Lees hier een uitgebreide beschrijving van T-DAB.

Bron: Economische Zaken
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Marieke Neervoort

publicaties

Gerelateerde artikelen