020 530 0160

TU Delft: auteursrecht waarschijnlijk niet meer te handhaven rond 2010

Gepubliceerd op 3 februari 2009 categorie├źn , , , ,

“By 2010 copyright laws will become fully unenforceable”, aldus een artikel dat wetenschappers verbonden aan de TU Delft hebben gepubliceerd.


De auteurs pleiten voor een herziening van de auteurswet. Volgens het artikel, hebben rechtzaken tegen downloaders weinig effect gehad op het gedrag van de consument. De auteurs stellen dat P2P-verkeer zo’n twee derde van al het internetverkeer vormt. 


De studie gebruikt de term prosumers (in plaats van consumers) om aan te geven dat consumenten tegenwoordig voor een groot deel de rol van producenten op zich hebben genomen. Zo regelen consumenten bijvoorbeeld zelf de distributie van materiaal als ze gebruik maken van P2P-netwerken. Er zullen nieuwe mogelijkheden blijven ontstaan voor consumenten om materiaal onderling te distribueren. In het artikel worden darknets, Tribler en combinaties van uitwisselingssystemen en social networks genoemd.  


In het artikel opperen de auteurs de mogelijkheid om een verplichte licentie in te voeren voor file sharing. Een soort heffing voor downloaden dus, zoals Christiaan Alberdingk Thijm in 2003 voorstelde in de NRC. Ook Prof. Hugenholtz van het Instituut voor Informatierecht (IVIR) heeft iets dergelijks betoogd in 2008.Lees hier het rapport “Pirates and Samaritans: a Decade of Measurements on Peer Production and their Implications for Net Neutrality and Copyright”.

Bron: Tribler.org, TU Delft, Tweakers.net
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Frederik Zuiderveen Borgesius

publicaties

Gerelateerde artikelen