020 530 0160

Toch (model)inbreuk op kerstversiering

Gepubliceerd op 10 januari 2019 categorieën 

Bijna een maand geleden blogde ik over de procedure waarin Casa International werd gedaagd in kort geding door Edelman. Laatstgenoemde was van mening dat Casa International met haar overeenstemmende kerstversiering met lichtjes inbreuk maakte op Edelman’s modellen- en auteursrechten. De voorzieningenrechter was van mening dat er geen sprake was van auteursrechtelijke inbreuk. Over het modelinbreuk kon de voorzieningenrechter geen oordeel geven nu prejudiciële vragen gesteld zijn aan het Hof van Justitie over de exclusieve bevoegdheid van de rechtbank Den Haag in het kader van Gemeenschapsmodellen. Daaropvolgend is de zaak, voor wat betreft het modellenrecht, verwezen naar de rechtbank Den Haag. Deze voorzieningenrechter dient voorts te oordelen of van modelinbreuk wel sprake is.

De rechter kijkt allereerst of beide geregistreerde Gemeenschapsmodellen geldig zijn. Daarvoor moeten beide modellen beschikken over een nieuw en eigen karakter. Met betrekking tot het ster-model oordeelt de rechter dat deze wel degelijk nieuw is. De rechter meent echter dat het ster-model niet beschikt over een eigen karakter. In een nietigheidsprocedure zal het betreffende model dus nietig worden verklaard. De verschillen met eerdere frames in de vorm van een ster zijn dusdanig klein dat de totaalindruk voor de geïnformeerde gebruiker naar voorlopig oordeel onvoldoende zal afwijken. Aan de toets van modelinbreuk komt de voorzieningenrechter derhalve niet toe.

Met betrekking tot het kerstboom-model is de voorzieningenrechter van mening dat wel voldaan is aan het nieuwheidsvereiste en het model tevens beschikt over een eigen karakter. Er is dus sprake van een geldig ingeschreven Gemeenschapsmodel. Vervolgens oordeelt de voorzieningenrechter dat de kerstboomversiering van Edelman en Casa een zelfde totaalindruk wekken. Nu Casa dit verder ook niet heeft betwist, beslist de rechter dat Casa modelinbreuk maakt op het kerstboom-model van Edelman. Met betrekking tot dit laatste model dient Casa iedere inbreuk binnen twee werkdagen te staken.

Hier is de gehele uitspraak te vinden.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Jesse

publicaties

Gerelateerde artikelen