020 530 0160

Thuisbezorgd.nl geen gangbaar woord?

Gepubliceerd op 7 februari 2008 categorie├źn 

Het hof Amsterdam heeft op 15 januari een opmerkelijke uitspraak gedaan in een geschil over handelsnamen. Het ging in deze zaak onder andere om het gebruik van de domeinnamen thuisbezorgd.nl en thuisbezorgen.nl. als handelsnaam.


Het hof benadrukt dat gangbare woorden en zuiver beschrijvende elementen niet in de vorm van een handelsnaam kunnen worden gemonopoliseerd. Echter, zo overweegt het Hof, geen rechtsregel eist dat een handelsnaam onderscheidend vermogen heeft. Deze overweging lijkt enig tegenwicht te bieden aan een ontwikkeling waarbij steeds vaker het (merkenrechtelijk) criterium van onderscheidend vermogen als voorwaarde voor bescherming als handelsnaam wordt toegepast.


Vervolgens oordeelt het hof (r.o. 5.8) dat er verwarring bij het publiek te duchten is als gevolg van de gelijkenis tussen de handelsnamen thuisbezorgd.nl en thuisbezorgen.nl. Dat hoeft volgens het hof niet af te stuiten op het feit dat gangbare woorden en zuiver beschrijvende elementen niet in de vorm van een handelsnaam kunnen worden gemonopoliseerd. “Immers”, zo overweegt het Hof, “zijn het werkwoord ’thuisbezorgen’ en zijn vervoeging ’thuisbezorgd’ wel gangbare woorden en beschrijvende elementen, maar de tekst ’thuisbezorgd.nl’, hoewel met behulp van een gangbaar woord samengesteld, is dat niet”. Thuisbezorgd.nl is in de ogen van het hof dus geen gangbaar woord.


In r.o. 6.2 lijkt het hof het tegenovergestelde te zeggen: het tekstbestanddeel Thuisbezorgd.nl in het beeldmerk van Thuisbezorgd.nl “bestaat uit een gangbaar woord met een sterk beschrijvend karakter met de toevoeging “.nl”, die zeer normaal en gangbaar is voor de aanduiding van op het internet aangeboden waren en diensten van allerlei soort”.


De elementen “thuisbezorgd” en “.nl” worden dus als gangbare woorden aangemerkt. De combinatie van deze twee gangbare woorden levert vervolgens een woordcombinatie op die niet gangbaar is (zie r.o. 5.8). Het is jammer dat het hof hier niet uitgebreider op in is gegaan. Het is nu onduidelijk hoe het hof tot de conclusie is gekomen dat een combinatie van de twee gangbare woorden “thuisbezorgd” en “.nl”. resulteert in het niet-gangbare woord “thuisbezorgd.nl”.


Lees hier het bericht op boek9.nl en lees hier het vonnis.


 

Bron: boek9.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Chloe Chui

publicaties

Gerelateerde artikelen