020 530 0160

Onderzoek .nl-phishingsites levert 675 resultaten op

Gepubliceerd op 27 juli 2016 categorieën , ,

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (“SIDN”) is de Nederlandse organisatie die onder meer het .nl domein beheert en waar je een .nldomeinnaam registreert. Veel domeinnamen bevatten tevens de merknaam van de organisatie. “Phishing” komt echter steeds vaker voor.  In geval van Phising word je via een link in een e-mail, maar tegenwoordig ook steeds vaker via Whatsapp of sms, geleid naar een website, die eruit ziet als de oorspronkelijke website. Op die website wordt om persoonlijke en vertrouwelijke gegevens gevraagd, zoals een pincode of wachtwoord om daarmee vervolgens te frauderen. Dit is voor merkhouders een probleem aangezien inbreuk wordt gemaakt op hun merkrechten doordat de phishingwebsites het merk van de merkrechthouder gebruiken in de domeinnaam.

SIDN is het programma Abuse204 gestart om onder meer deze Phising acties te verminderen. In het kader van het Abuse204 programma heeft SIDN onderzoek verricht naar het aantal actieve phishingsites waarin 1 van de top 50 meest waardevolle Nederlandse merknamen is gebruikt. Uit dit onderzoek is gebleken dat er 675 phishing sites actief zijn met een van de top 50 Nederlandse merknamen. Vooral de financiële sector, zoals de banken, is oververtegenwoordigd. Per merk werden hier gemiddeld 18 phishing domeinnamen gevonden.

Het onderzoek is uitgevoerd met behulp van de domeinnaambewakingsservice. Door middel van het scannen van de .nl-zone is in kaart gebracht welke domeinnamen een identieke of overeenstemmende merknaam bevatten als de top 50 Nederlandse merknamen. Dit leverde ruim 30 duizend resultaten op. Vervolgens zijn de resultaten geanalyseerd en geclassificeerd om de bonafide domeinnamen te kunnen onderscheiden. Uiteindelijk zijn daarvan, zoals gezegd, 675 phishingsites overgebleven, die mogelijk niet langer kunnen hengelen naar vertrouwelijke gegevens.

Met dank aan Abel Ranzijn

Bron: sidn.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen