020 530 0160

Three strikes: EP voor 3e keer tegen afsluiting auteursrechtschenders

Gepubliceerd op 30 maart 2009 categorieën , , ,

Voor de derde keer binnen één jaar tijd heeft het Europese Parlement (EP) zich uitgesproken tegen de afsluiting van auteursrechtschenders op internet. Met grote meerderheid keurde het EP een rapport goed waarin de afsluiting wordt afgekeurd. Met een meerderheid van 481 tegen 25 stemmen bij 21 onthoudingen sprak het EP immers zijn goedkeuring uit over het rapport van het Griekse lid Stavros Lambrinidis over fundamentele vrijheden op internet.

Al twee keer eerder heeft het EP zich al uitgesproken over afsluiting van auteursrechtschenders op internet. Afsluiting is volgens het EP een té zware straf voor schending van auteursrechten. Zo ook stelt dit rapport dat afsluiting als sanctie voor auteursrechtschending wordt afgekeurd: “Regeringen en particuliere bedrijven moeten het afsluiten van de toegang niet als straf gaan toepassen, iets wat sommige landen in de EU wel voorstellen”.

Dit laatste blijkt ook uit vorige weblogberichten van Frederik Zuiderveen Borgesius (hier) en Douwe Linders (hier). Maar ook bij andere regeringen wordt hier druk over gelobbyd. Daarnaast wordt op internetproviders een steeds grotere druk uitgeoefend om klanten af te sluiten die zich bij herhaling schuldig maken aan schending van auteursrechten.

Ondertussen is in Frankrijk een poging gedaan om de three-strikes-you’re-out-wet te redden door het indienen van een amendement dat luidt dat toegang tot het internet niet mag worden misbruikt voor illegale activiteiten en er een evenwicht dient te zijn tussen de verschillende grondrechten die in de Europese wetgeving worden gegarandeerd. Dit amendement is echter verworpen. Overigens is het is nog maar de vraag of de Franse regering zich iets zal aantrekken van de uitspraak van het EP.

Lees hier het bericht.

 

Bron: tweakers.net
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Wouter Dammers

publicaties

Gerelateerde artikelen