020 530 0160

Teleurstellend Kabinetsstandpunt over drones

Gepubliceerd op 3 maart 2015 categorieën 

Anders dan de titel van het bericht (“Kabinet wil meer ruimte voor drones”) doet geloven, zal er binnenkort nog niets veranderen aan de strenge regelgeving voor het vliegen met drones.

Ruim een maand geleden schreef ik over de antwoorden op Kamervragen van staatssecretaris Mansveld over drones. Zij gaf toen aan dat er in februari een kabinetsstandpunt zou komen over nieuwe regelgeving voor drones. Vandaag verstuurden Ministers Opstelten en Kamp en staatssecretaris Mansveld een brief aan de Tweede Kamer waarin zij dat standpunt neerzetten.

De enige concrete verandering die wordt aangekondigd, geldt echter helemaal niet voor het bedrijfsleven, maar alleen voor politie en brandweer. Vanaf 1 juli is het de bedoeling dat politie en brandweer ook mogen vliegen na zonsondergang en boven mensenmenigten of gebouwen. Voor het bedrijfsleven en voor recreatieve gebruikers verandert er dus voorlopig niks.

Er wordt wel verder onderzoek aangekondigd, namelijk naar het volgende:

  • de behoeftes en mogelijkheden van de inzet van drones voor de inspectie van infrastructuur, het bewaken en beveiligen van objecten en terreinen, klimatologisch onderzoek, de land- en tuinbouw en de media.
  • de behoefte aan testlocaties voor drones.
  • de eventuele behoefte aan aanvullende waarborgen ter bescherming van de privacy bij verruiming van de regelgeving voor het gebruik van drones, bovenop de bestaande wetgevingskaders.
  • de behoefte aan aangepaste regels voor recreatief gebruik van drones.
  • de noodzaak van nadere technische en operationele eisen aan drones (al dan niet in Europees verband).
  • de risico’s van drones bij gebruik door kwaadwillenden, zoals misbruik van onbemande systemen.

Ook deze onderzoeksonderwerpen lijken trouwens niet direct te wijzen op een versoepeling van regelgeving. Met name in verband met het recreatief gebruikt, gaf ik in mijn vorige blog al aan dat het onderzoek waarschijnlijk juist tot strengere regelgeving zal leiden. Het is te hopen dat uit het onderzoek wel concrete punten voortvloeien die leiden tot werkbare regelgeving.

Bron: Rijksoverheid.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Anke Verhoeven

publicaties

Gerelateerde artikelen