020 530 0160

Tegenstrijdige vonnissen in zaak over Internetoplichting.nl

Eerder berichtten wij dat de voorzieningenrechter te Amsterdam in een vonnis van 12 februari 2009 had bepaald dat het forum Internetoplichting.nl niet aansprakelijk is voor berichten die door gebruikers op het forum worden geplaatst. Aanleiding voor dit kort geding was een topic op het forum over de webshop Trendylaarzen.nl.

Op 12 maart oordeelde een andere voorzieningenrechter van dezelfde rechtbank in dezelfde zaak echter anders. Volgens de voorzieningenrechter is de eigenaar van het forum verplicht om het gehele topic over Trendylaarzen 6 maanden van het forum verwijderd te houden, een rectificatie te plaatsen en IP-adressen van bepaalde gebruikers aan Trendylaarzen te verstrekken.

Naast het feit dat het natuurlijk zeer opmerkelijk is dat twee rechters over dezelfde zaak een tegenstrijdig vonnis wijzen, heeft de uitspraak grote gevolgen voor het internet en de wijze waarop forums kunnen worden aangeboden. Aangezien het voor de eigenaar van Internetoplichting.nl technisch en organisatorisch onmogelijk is de site te monitoren, is het gevolg van het vonnis dat het gehele forum van internet is verwijderd.  De eigenaar van Internetoplichting.nl overweegt om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Lees hier het vonnis van 12 februari 2009

Lees hier het vonnis van 12 maart 2009

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Vita Zwaan

publicaties

Gerelateerde artikelen