020 530 0160

SP: SIDN opheffen en taken overhevelen naar OPTA

Gepubliceerd op 5 maart 2008 categorieën 

Kamerlid Arda Gerkens van de SP wil dat de OPTA in plaats van de SIDN de uitgifte van domeinnamen op zich gaat nemen. Naar aanleiding van de problemen rondom de landrush op numerieke domeinnamen van vorige week stelt Gerkens dat SIDN onverantwoordelijk met haar taak omgaat.


Tijdens de landrush hebben een paar partijen, waaronder Mijnalbum.nl en Funbit, door technische kunstgrepen een groot aantal numerieke domeinnamen binnen weten te halen. Kleine partijen en particulieren visten hierdoor achter het net.


Gerkens wil dat de uitgifte ongeldig wordt verklaard. Volgens haar zouden de domeinnamen toegewezen moeten worden op basis van een loting of een veiling, zoals ook het geval is bij gewilde telefoonnummers en radiofrequenties.


Alle Nederlanders hebben recht op een .nl-domeinnaam en vanuit principieel oogpunt zou de uitgifte hiervan een overheidstaak moeten zijn. De SIDN is een particuliere organisatie die geen publieke verantwoording hoeft af te leggen. De taken zouden volgens Gerkens dan ook overgeheveld moeten worden naar de telecomwaakhond OPTA, waarop democratisch toezicht plaatsvindt.


SIDN stelt dat de uitgifte goed is verlopen, maar naar aanleiding van de discussie gaat SIDN toch de landrush evalueren. Op de deelnemerssite kan een enquête worden ingevuld en er zal op korte termijn een bijeenkomst worden georganiseerd.


Lees hier het hele bericht op Tweakers.
Lees hier het bericht op de SP-website.
Lees hier het persbericht van SIDN. 


 

Bron: Tweakers.net
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Chloe Chui

publicaties

Gerelateerde artikelen