020 530 0160

Smile, after filling in a form, you’re on camera

Gepubliceerd op 12 februari 2018 categorieën ,

Vorige week was een filmploeg van het KRO/NCRV programma Monitor bij mij op bezoek. Nu zijn er wel vaker filmploegen, maar deze keer ontstond er enige paniek:

“Ik zag je vanmiddag met een filmploeg in 2A-45 zitten. Rondvraag leerde dat niemand daar iets vanaf wist. Zou je in vervolg ons hierover willen informeren?”
Niemand is een groot woord, al mijn directe collega’s, de “internetrechtmensen”, wisten er van. Hoe het zij, het blijkt dat mensen graag gewaarschuwd worden als er filmploegen zijn. Op zich begrijp ik dat, ik word zelf ook niet graag onaangekondigd gefilmd. Het betrof hier echter een opname in een afgesloten ruimte, waar dus niemand last van had. 

Ik heb inmiddels begrepen dat er een protocol bestaat. Je moet tenminste 7 dagen van te voren toestemming vragen (dat is met name lastig bij actuele kwesties, zoals in een opname van EenVandaag).

Ik kende het protocol, half. Zo heb ik met een drone rondgevlogen in het hoofdgebouw van de VU en kwam iemand van de beveiliging aan de daarbij aanwezige journaliste vragen of ze wel toestemming had om foto’s te maken. Aan mij werd grappig genoeg niks gevraagd, ze wisten niet dat ik opnamen maakte. Bij nader inzien snap ik het wel, als iemand zoals ik hier opnames maakt dat je dat laat weten.

De opname van Monitor vond echter zoals gezegd in een afgesloten ruimte plaats, dus niemand had er last van. Het is ook best een pittige procedure, die aanvraag van toestemming.  

“Aanvragen kunnen worden afgewezen als:

  • zij in strijd zijn met de grondbeginselen van de VU
  • de (politieke) boodschap ervan haaks staat op de gangbare denkbeelden aan de VU
  • zij de werkzaamheden op het gebied van onderwijs, onderzoek en/of bedrijfsvoering verstoren
  • zij ten behoeve zijn van een commerciële instelling of commercieel doel, waar de VU geen relatie mee heeft of wil hebben
  • de opzet of het doel aanstootgevend, kwetsend of discriminerend kunnen zijn
  • de VU louter als locatie wordt gebruikt, zonder band of verbinding met ons onderwijs en onderzoek
Bijzonder is verder dat je bij het aanvragen van toestemming ook instemt met het gebruik van het materiaal 
“Tevens verklaart hij/zij ermee in te stemmen dat een selectie van de gemaakte foto’s of film wordt opgenomen in de beeldbank van de Vrije Universiteit ten behoeve van gebruik in communicatiemiddelen en geeft hij/zij toestemming voor gebruik van deze foto’s in publicaties van de Vrije Universiteit Amsterdam.”
Dat kan ik helemaal niet geven. Dat moet de maker van de opnames doen, die is immers auteursrechthebbende op de opnames.
Om problemen te voorkomen vervoeg ik me voortaan wel bij SOLV, als er opnames gemaakt worden. Vooralsnog hebben ze daar geen formulieren.
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Arno

publicaties

Gerelateerde artikelen