020 530 0160

“Sluiting dreigt voor webradio Pandora”

Gepubliceerd op 18 augustus 2008 categorieën , ,

Online radiostation Pandora vreest voor zijn eigen toekomst. Volgens Pandora is de muziekdienst niet meer rendabel als gevolg van gestegen royalties.
 
Pandora is een online radiostation, waar je muziek geselecteerd op basis van je eigen smaak kunt beluisteren. De dienst geeft luisteraars op basis van hun favoriete artiesten suggesties voor andere, vergelijkbare muziek. Pandora heeft dagelijks een miljoen gebruikers.


In 2007 moest Pandora haar website al ontoegankelijk maken voor publiek buiten de Verenigde Staten, aangezien Pandora niet de benodigde internationale licenties wist te verkrijgen. Volgens de Washington Post dreigen nu ook Amerikaanse luisteraars het zonder Pandora te moeten stellen. Pandora-oprichter Tim Westergren zegt tegenover de krant serieus te overwegen de dienst te sluiten.


Reden zijn de gestegen kosten voor royalties voor online radiostations. Volgens Westergren zal Pandora dit jaar zo’n 70 procent van zijn verwachte inkomsten, in totaal zo’n 25 miljoen dollar, kwijt zijn aan royalties. Met deze kosten kan Pandora geen winst maken, aldus Westergren. Ook andere, veelal kleinere webradio’s vrezen voor hun voortbestaan.


Het lijkt mij niet de bedoeling dat collectieve rechtenorganisaties een dermate hoog royalty percentage verlangen dat webradio’s gedwongen moeten sluiten. Het opheffen van een populaire muziekdienst als Pandora zou immers ingaan tegen het belang van de rechthebbenden. De vraag rijst in welke mate het dreigement van Westergren reëel is, en in welke mate het een onderhandelingsstrategie is voor een gunstiger tarief…


Lees hier het hele bericht.

Bron: Washington Post
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Tjalling Hylkema

publicaties

Gerelateerde artikelen