Nederland dient waakzaam te zijn voor de aanpak van belastingontwijking door multinationals, zo schrijven meer dan tachtig toonaangevende techbedrijven uit Silicon Valley in een brief die het FD deze week publiceerde. De aanpak van belastingontwijking zou ten koste gaan van het aantrekkelijke fiscale vestigingsklimaat voor Amerikaanse investeerders.
De brief – die in reeds mei is geschreven en is gericht aan minister-president Mark Rutte – is afkomstig van de belastingdirecteuren van de techbedrijven, waaronder Apple, Dropbox, Google en Twitter, en bevat een advies over de manier waarop Nederland zijn fiscale vestigingsklimaat kan behouden. Rutte heeft tijdens zijn bezoek aan Silicon Valley in februari dit jaar om dit advies gevraagd.
De Amerikaanse belastingdirecteuren, samen de zogenaamde Silicon Valley Tax Directors Group (“SVTDG”), uiten hun zorg over de internationale inspanningen om belastingontwijking tegen te gaan en de uitwerking daarvan op Nederland. Dit sluit aan bij de vrees die in de belastingadvieswereld bestaat dat Nederland fiscaal minder aantrekkelijk wordt voor vestigingen van internationale ondernemingen door de aandacht voor belastingontwijking en de druk om daar iets aan te doen, zo meldt het FD.
In de brief prijst de SVTDG enkele aspecten van het Nederlandse belastingregime, zoals de toegankelijkheid van de Nederlandse Belastingdienst, het grote netwerk aan belastingverdragen en de mogelijkheid tot ‘advance tax rulings’ om zekerheid te verkrijgen over de grondslag voor de belastingheffing. Het wegenemen van deze voordelige aspecten zou een negatieve invloed hebben voor Nederland op bestaande en toekomstige investeringen uit de VS.
Met betrekking tot de advance tax rulings schrijft de SVTDG dat de onderzoeken hiernaar van de Europese Commissie wegens vermeend verboden staatssteun onzekerheid creëren. Nederland is eerder dit jaar tegen het oordeel van de Commissie in beroep gegaan dat een afspraak met Starbucks ongeoorloofde staatssteun zou opleveren, een actie die de SVTDG in de brief toejuicht. Nederland wordt dan ook aangeraden een duidelijke toekomstvisie te hebben om verdere onzekerheid te voorkomen.
Ook dient de winstbelasting van 25% te worden verlaagd volgens de belastingdirecteuren. Om te kunnen concurreren met andere Europese landen dient deze belasting te zakken tot een percentage vergelijkbaar met dat van het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Zwitserland, wat een winstbelasting van minder dan 20% zou betekenen.
Lees de brief hier.