020 530 0160

SFN brandt zich aan vergelijkend warenonderzoek

Gepubliceerd op 7 maart 2005 categorieën 

De Skate Board Federatie Nederland (SFN) moest het vergelijkend warenonderzoek op haar website rectificeren waarin de Duitse skatetoestellen- en parkbouwer Eibe ervan werd beticht dat bij valpartijen op haar apparatuur brandwonden zouden ontstaan. Dat besliste de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam in zijn vonnis op 28 oktober 2004, dat pas vandaag, 7 maart 2005 werd gepubliceerd op rechtspraak.nl.


Volgens de Voorzieningenrechter was het SFN toegestaan Eibe als woord te gebruiken in vergelijkend warenonderzoek over skatetoestellen, hoewel Eibe een merkrecht heeft op haar naam. Daardoor is er namelijk een zogenaamde geldige reden voor het gebruik anders dan als merk waardoor aan de reputatie ervan afbreuk kan worden gedaan.


De rechter vond echter wel dat SFN onrechtmatig had gehandeld omdat het commentaar op Eibes produkten niet werd ondersteund door een zorgvuldig onderzoek. SFN stelde weliswaar dat polyester skatebanen brandgevoeliger zijn, maar had daarvoor wetenschappelijk onderzoek moeten uitvoeren. Ook zou SFN ongefundeerde en negatieve uitlatingen hebben gedaan aan potentiële afnemers van Eibe, zoals de Gemeente Bergen op Zoom.


Naast het gebod rectificatie, verbood de Voorzieningenrechter op straffe van een dwangsom van Euro 1.000,= per keer het doen van onjuiste of ongegronde uitlatingen die de reputatie van Eibe kunnen schaden, en ongefundeerde berichtgeving over Eibe. Dat verbod gaat mijns inziens vrij ver omdat nu niet duidelijk is welke mededelingen SFN wel en niet mag doen over Eibe. SFN zal zich hier wel niet (nogmaals?) aan branden…


 

Bron: www.rechtspraak.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Doeko Bosscher

publicaties

Gerelateerde artikelen