Softwarebedrijf SCO krijgt een nieuwe kans in de beruchte en langslepende Amerikaanse rechtzaak over de auteursrechten op het besturingssysteem Unix. Een gerechtshof bepaalde dat er opnieuw onderzoek moet komen naar de vraag of SCO die rechten bezit.
SCO verkocht tot op enkele jaren geleden licenties aan bedrijven voor het gebruik van het besturingssysteem Unix en afgeleiden daarvan. Indien bedrijven (delen van) Unix zonder toestemming zouden hebben verwerkt in andere programmatuur, zoals Linux, klaagde SCO ze direct aan. Van IBM eistte ze bijvoorbeeld een schadevergoeding van maar liefst een miljard dollar. Ook Linux-gebruikers moesten het ontgelden, waardoor SCO een erg slechte naam kreeg in de opensource gemeenschap.
Argument van SCO was dat ze de rechten op Unix in 1995 gekocht zou hebben van Novell (voor een bedrag van 149 miljoen dollar). Twee jaar geleden oordeelde de rechter dat dit niet het geval was: SCO had niet de rechten op Unix gekocht, maar slechts een sub-licentie. De rechten behoorden nog altijd toe aan Novell.
SCO kon geen licenties meer verkopen aan bedrijven, alsmede diende ze de ten onrechte geïnde licentiegelden over te dragen aan Novell. Kort na de uitspraak leek het doek te zijn gevallen voor SCO: ze moest faillissementsbescherming aanvragen.
Nu blijkt dat een rechter in hoger beroep heeft geoordeeld dat een juryrechtbank opnieuw moet onderzoeken wie de rechten op Unix bezit. Indien die tot de conclusie komen dat SCO wel de rechten op het besturingssysteem heeft gekocht, dan is dit verhaal nog lang niet ten einde…
Lees hier de uitspraak.
Lees hier en hier het bericht.