020 530 0160

Scientology-zaak eindigt

Gepubliceerd op 16 december 2005 categorieën , ,

De Hoge Raad heeft vandaag het intrekkingsverzoek van Scientology gehonoreerd. Daarmee komt een einde aan tien jaar procederen met XS4ALL en Karin Spaink. Helaas gaat de Hoge Raad niet inhoudelijk in op de zaak. De Hoge Raad komt daardoor niet toe aan de vraag of de kritische publicaties van Spaink onrechtmatig zijn jegens Scientology.


De Hoge Raad volgt daarmee niet het advies van Advocaat-Generaal Verkade, die adviseerde om wel een inhoudelijk oordeel te vellen bij verwerping van het (ingetrokken) beroep. Eerder adviseerde Verkade de Hoge Raad om alle vorderingen van Scientology tegen XS4ALL en Spaink te verwerpen.


“Het is nu 4-0 voor XS4ALL. Scientology zal zich de volgende keer wel twee keer bedenken voordat ze proberen de vrijheid van meningsuiting op zeep te helpen”, zegt Judith van Erve, woordvoerder van XS4ALL.


In juni van dit jaar, een paar dagen voordat de Hoge Raad arrest zou
wijzen, trok Scientology haar cassatieberoep in.
XS4ALL en Spaink tekenden daartegen bezwaar aan. Het is een bekende tactiek van de Scientology kerk om rechtszaken tot in het oneindige te rekken om ze vervolgens te laten vallen als de kerk op verlies staat.

Omdat de Hoge Raad intrekking van het cassatieberoep door Scientology heeft geaccepteerd kan Scientology de zaak niet voortzetten bij het Europese Hof van Justitie. Hiermee is de zaak definitief ten einde.

Bron: XS4ALL
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen