020 530 0160

Schikking MCI (voorheen: WorldCom) goedgekeurd

Gepubliceerd op 25 maart 2004 categorie├źn 

De telecomreus MCI (voorheen WorldCom) kan door een deze week door een Amerikaanse rechter goedgekeurde schikking waarschijnlijk een doortstart maken. WorldCom kwam in 2002 in de problemen toen bleek dat het bedrijf winst en omzetten stelselmatig hoger had voorgesteld om de waarde van het bedrijf kunstmatig op niveau te houden. De fraude bedroeg ca 11 miljard USD. Toen de fraude uitkwam zakte de waarde van het aandeel (in juni 1999 nog 61,99 USD) onder 1 dollar.


De staat  Oklahoma ziet af van verdere vervolging omdat MCI toegezegd heeft de komende 10 jaren 1600 banen te zullen creeren. De juridische nasleep is door deze schikking overigens niet voorbij. Begin deze maand heeft het openbaar ministerie de voormalig WorldCom topman Bernie Ebbers officieel in staat van beschuldiging gesteld van fraude. Ebbers is zich overigens van enig kwaad niet bewust. Andere betrokkenen blijven ook niet buiten schot. Zo worden de banken die WorldCom financierden (Citigroup, Deutsche Bank, JP Morgan Chase en Bank of America) onderzocht omdat zij bemiddelden bij een obligatielening van 12 miljard USD terwijl uit interne memo’s van financieel analisten van die banken blijkt dat de financiele vooruitzichten zorgelijk waren. In de prospectus bij de obligatie-uitgifte werd hierover geen melding gemaakt.


Tot slot speelt er nog een akkefietje met WorldCom’s accountant KPMG. Deze accountant zou WorldCom geholpen hebben met een belastingtruc die 14 staten gezamenlijk honderden miljoenen dollars heeft gekost. De aanklager die namens de gedupeerde staten een proces tegen KPMG aanspant meent dat de onafhankelijkheid van KPMG in het geding is. Hij eist dat KPMG niet langer voor MCI mag werken. Voorts eist hij dat MCI 146 mio USD van KPMG terugvordert.  Een rechter heeft al bepaald dat MCI alle betalingen aan KPMG moet opschorten. Een en ander zal een snelle doorstart van MCI waarschijnlijk vertragen. 

Bron: FD
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Koen de Bruin

publicaties

Gerelateerde artikelen