020 530 0160

Schikking inzake copyright songteksten Happy Birthday

Gepubliceerd op 21 december 2015 categorieën 

Er is een schikking getroffen in de procedure omtrent de auteursrechten op de songteksten van het lied ‘Happy Birthday’. Eerder berichtten wij al over de beslissing van de rechter in California, waarin werd bepaald dat Warner/Chappell geen auteursrechten op de songteksten heeft, omdat zij in het verleden slechts de rechten op de piano arrangementen heeft verkregen en niet bewezen was dat de auteurs tevens de rechten op de songteksten hadden overgedragen.

De door een van de auteurs, Patty Smith Hill, opgerichte stichting ‘Association For Childhood Education’ betoogde vervolgens dat, als Warner/Chappell geen rechten had op de songteksten, zij te beschouwen was als rechthebbende. Deze stichting ontving van Warner/Chappell al meer dan twintig jaar als begunstigde van de nalatenschap  van Hill een gedeelte van de royalties.

In vervolg hierop heeft een documentairemaakster Jennifer Nelson een collectieve actie ingesteld waarbij werd gesteld dat de songteksten van Happy Birthday tot het publiek domein behoren. De procedure was gepland aan te vangen op 15 december jl.. Deze procedure had verduidelijking kunnen geven omtrent de vraag of de desbetreffende songteksten inderdaad tot het publiek domein behoren en of de door Warner/Chappell ontvangen royalties, die geschat worden op ruim EUR 1.800.000 per jaar, terugbetaald dienden te worden.

De U.S. District Court Judge King heeft echter de zitting geannuleerd en daarbij aangegeven dat partijen zijn overeengekomen de zaak te schikken. De voorwaarden van deze schikking zijn nog niet bekend gemaakt en dienen nog door de rechter goedgekeurd te worden. Er zijn echter sterke aanwijzingen dat door zowel de voorgaande rechterlijke beslissing en de schikking de songteksten, net als de melodie, vrijelijk, en dus zonder dat daarvoor een vergoeding aan Warner/Chappell betaald hoeft te worden, gebruikt kunnen worden.

Een vertegenwoordiger van Warner/Chappell heeft na de schikking het volgende verklaard: 

while we respectfully disagreed with the court’s decision, we are pleased to have now resolved this matter.”

Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Bron: The guardian

Met dank aan Chantal van Dam

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen