020 530 0160

Schending privacy en portretrecht op Schiphol

Gepubliceerd op 16 september 2016 categorieën ,

Vrijheid van meningsuiting versus het recht op privacy, de grens tussen deze twee fundamentele grondrechten blijft lastig en de zaken zijn er in overvloed. Zo speelde deze kwestie ook afgelopen woensdag weer, toen de Rechtbank Amsterdam uitspraak deed in de zaak tussen Mohammed Rashid tegen de Volkskrant.

Op 16 augustus heeft de Volkskrant op haar voorpagina een paginabrede foto geplaatst waarop Rashid herkenbaar stond afgebeeld. Op het moment dat de foto genomen werd zat hij in de auto, terwijl hij de marechaussee te woord stond. Bij de foto stond in grote letters de tekst ‘Is Schiphol nog veilig?’ gedrukt.

Volgens Rashid was er sprake van het schenden van zijn privacy en zijn portretrecht. Volgens de Volkskrant was de foto slechts een indicatie van de situatie zoals de fotograaf het op Schiphol aantrof. Volgens de hoofdredacteur zou het recht op vrije nieuwsgaring in dit geval zwaarder moeten wegen. Na een (openbare) brievenwisseling tussen de krant en Rashid bleek de krant niet bereid te zijn om een rectificatie te plaatsen. Hierna stapte de geportretteerde naar de rechter, waar hij naast rectificatie een schadevergoeding en een verbod op verdere publicatie vorderde.

Volgens de rechter kan de foto tezamen met de begeleidende tekst sterk geassocieerd worden met het gevoel van onveiligheid dat destijds rondom Schiphol bestond. Ondanks het feit dat zijn naam niet genoemd wordt in het stuk, werkt de combinatie van foto en tekst wel de suggestie dat Rashid iets te maken heeft met de veiligheid van Schiphol aldus de rechter. Door het wekken van deze suggestie is de publicatie volgens de rechter een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van eiser.

Wat betreft het recht op vrije meningsuiting van de Volkskrant is de rechter van mening dat de krant verder is gegaan dan nodig was om de situatie op Schiphol af te beelden. De informatievrijheid had ook gediend kunnen worden zonder de privacy van de man te schenden.

Ondanks het feit dat de rechter de zienswijze van Rashid deelt hoeft de Volkskrant geen rectificatie te plaatsen. De foto kan immers niet gerectificeerd worden, slechts de verkeerd ontstane indruk die deze heeft gewekt kan hersteld worden. Nu die indruk echter voornamelijk bestaat binnen de directe kring van Rashid, aangezien zij hem herkenden op de foto, zullen zij genoeg hebben aan het vonnis van de rechter. Wel krijgt Rashid een schadevergoeding à €1.500.

De Volkskrant heeft al aangegeven om in beroep te gaan tegen de uitspraak, dus, to be continued.

(Met dank aan Daan Frowijn)

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Mike Landerbarthold

publicaties

Gerelateerde artikelen