020 530 0160

RTL wint belangrijke zaak voor journalistiek

Gepubliceerd op 23 december 2009 categorieën , , ,

RTL heeft een belangrijke zaak voor de journalistiek gewonnen. RTL publiceerde vertrouwelijk documenten van De Nederlandse Bank (DNB) op haar website. Het betrof documenten uit het “DSB-dossier” waaruit bleek dat DNB al langer op de hoogte was van de wantoestanden bij de DSB-bank en opties onderzocht om Dirk Scheringa te verwijderen.

 

DNB spande een kort geding aan met als doel deze documenten van de website van RTL te verwijderen. Zij beriep zich op de geheimhoudingsplicht die haar toekomt op basis van de Wet financiële toezicht en de geheimhoudingsplicht van advocaten. De rechter oordeelde echter als volgt:

 

“Vooralsnog wordt geoordeeld dat er geen rechtstreekse wettelijke grondslag is op grond waarvan RTL een plicht zou hebben de desbetreffende stukken geheim te houden. De geheimhoudingsplicht die is opgenomen in artikel 1:89 lid 1 Wft richt zich niet tot RTL. De gedragsregels op grond waarvan advocaten een geheimhoudingsplicht hebben, doen dat evenmin.” Hieruit blijkt dat DNB een plicht heeft tot geheimhouding, maar niet het recht op geheimhouding.

 

Vervolgens deed de rechter een belangenafweging op grond van 6:162. De rechter oordeelde: Een afweging van alle betrokken belangen leidt ertoe dat de belangen van RTL onder de gegeven omstandigheden zwaarder wegen dan die van DNB.” Het feit dat de DSB-bank inmiddels failliet is, dus dat DNB op deze bank geen toezicht meer hoeft uit te oefenen, speelde hier een rol in de afweging. Het belang van de maatschappelijke discussie ten aanzien van de rol van de DNB bij dit faillissement en de journalistieke taak van RTL als ‘public watchdog’ wogen in dit geval zwaarder.

 

Volgens Hoofdredacteur Harm Taselaar van RTL Nieuws is deze overwinning geweldig voor de journalistiek: “Als de uitspraak andersom was geweest had de journalistiek een probleem gehad. Dan was het recht op publicatie van dit soort belangrijke documenten beperkt.”

 

Lees hier het vonnis.

 

 

Bron: Rechtspraak.nl, RTL.nl en Quote.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Bendert Zevenbergen

publicaties

Gerelateerde artikelen