020 530 0160

Roamingkosten toch niet afgeschaft?

Gepubliceerd op 18 februari 2015 categorieën ,

We besteden op deze blog regelmatig aandacht aan de Europese Telecomverordening die nu al weer anderhalf jaar in de maak is. Meestal ligt onze focus daarbij op netneutraliteit. Zie onder meer hier, en hier. Vandaag verschenen geruchten over een ander onderdeel van deze verordening: de afschaffing van roamingkosten, in het bijzonder voor het gebruik van mobiel internet in het buitenland.

 

Deze soms torenhoge roamingkosten waren onze eigen Neelie Kroes tijdens haar ambtsperiode een doorn in het oog, reden waarom het uitgangspunt van de verordening was dat roamingkosten in zijn geheel afgeschaft dienen te worden.

 

Vandaag verscheen het bericht dat de Europese Raad van Ministers een alternatief voorstel in gedachten heeft. Tot 5 MB per dag zou zonder bijkomende roamingkosten mogelijk moeten zijn, daarboven zouden providers een opslag mogen vragen, precies genoeg voor één liedje streamen via Spotify of een paar websites bezoeken. Aan een Youtubefilmpje moet je niet beginnen…

 

Als reden wordt aangevoerd dat met name de Oost-Europese providers, die veel lagere tarieven rekenen, een prijsverhoging zouden moeten doorvoeren als zij de kosten van het gebruik van de netwerken van buitenlandse operatoren niet langer zouden mogen doorberekenen aan klanten. Niet geheel onbegrijpelijk, maar het lijkt me dat aan dit bezwaar tegemoet kan worden gekomen als providers op wholesaleniveau een kostengeörienteerd tarief. De officiële positie van de Europese Raad is nog niet bekend gemaakt, maar wordt ongetwijfeld vervolgd.

 

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen