020 530 0160

Rathenau: operators dreigen mobiel betalen te monopoliseren

Gepubliceerd op 20 oktober 2008 categorieën , , , ,

In de nabije toekomst zullen veel betalingen worden verricht met behulp van Near Field Communication (NFC). NFC-technologie werkt met behulp van speciale RFID-chips in telefoons en een achterliggende elektronische betaalstructuur met PIN-codes.


Volgens het Rathenau Instituut, een technologie-denktank, ontstaan er een aantal problemen rond NFC. De elektronische betaalstructuur communiceert namelijk met een “Secure Element” op de telefoon. De data die daarin wordt opgeslagen, zoals codes, encryptie en tegoeden, mogen alleen worden ingezien door de telecomaanbieder. Hierdoor ontstaat het risico dat deze aanbieders te veel macht krijgen. De gegevens zouden ook op een SIM-kaart kunnen worden gezet, maar dat stuit eveneens op bezwaren.


Het Rathenau constateert daarnaast dat er behoefte is aan één partij die kan dienen als aanspreekpunt voor NFC. Doordat er zoveel verschillende partijen samenwerken – toestelfabrikanten, chipproducenten, telecombedrijven en banken- dreigt er een logistiek drama te ontstaan.


Ten slotte maakt het Rathenau Instituut zich zorgen over de privacy van NFC-gebruikers. Anders dan bij PIN-betalingen kunnen meerdere organisaties meekijken bij de transacties. Dit biedt de mogelijkheid om gedetailleerde klantenprofielen op te bouwen.


Lees hier het hele bericht.


Lees hier het rapport.

Bron: Webwereld
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Anton Ekker

publicaties

Gerelateerde artikelen