Deze week legde minister Hoekstra van Financiën een gewijzigd wetsvoorstel voor om de PSD II-richtlijn in de Nederlandse wet te implementeren. Gewijzigd, want het oorspronkelijke wetsvoorstel dateert al van oktober 2017. Daarmee is Nederland veel te laat, want PSD II had uiterlijk op 13 januari al in alle EU-landen van kracht moeten zijn.
Als de PSD II-richtlijn in Nederland geldt, kunnen dienstverleners een vergunning aanvragen om onder meer “rekeninginformatiediensten” te verlenen. Aanbieders met zo’n vergunning krijgen na toestemming van een bankrekeninghouder toegang tot zijn of haar rekeninginformatie. Banken zijn verplicht om aan zo’n verzoek mee te werken. Zoals u begrijpt heeft dat de nodige impact op het monopolie op rekeninginformatie dat banken nu hebben.
Eén van de redenen dat implementatie van PSD II lang duurt, is – hoe kan het ook anders – privacy. De Nederlandsche Bank (DNB) wordt in principe de waakhond die toezicht houdt op de naleving van PSD II. Een groot deel van dat toezicht gaat over privacy (iets met toestemming en gevoelige betaalinformatie), maar ook dat onderdeel wilde DNB voor haar rekening nemen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vond die versnippering van privacytoezicht geen goed idee, wat niet onbegrijpelijk is. Deze zorg van de AP is weggenomen in het nieuwe wetsvoorstel: het toezicht op privacyaspecten van PSD II wordt aan AP toebedeeld.
Daags na toezending van het nieuwe wetsvoorstel opende DNB de inschrijving voor nieuwe toetreders. Vanaf 20 juni kunnen partijen die PSDII-diensten willen verlenen een concept-vergunningaanvraag indienen. In afwachting van een definitief akkoord op de implementatiewet gaat DNB alvast aan de slag met het beoordelen van de concept-aanvragen.
We zijn er dus nog niet, maar de dag dat PSD II in Nederland gaat gelden nadert. Met de verdeling van het toezicht op naleving van de wet is de laatste harde noot gekraakt. Nu nog even een akkoord van de Tweede en Eerste Kamer, en dan zijn we er. Ik verwacht geen verdere discussie meer in de Senaat, maar wanneer het wetsvoorstel wordt behandeld is nog niet bekend. (Nog) even geduld dus, aub.