020 530 0160

Programmaraden stappen naar Commissariaat

Gepubliceerd op 9 april 2009 categorieën 

Programmaraden hebben een wettelijke taak om te zorgen voor een divers aanbod op de kabel. Deze lokaal georganiseerde raden adviseren de kabelaars onder andere over het basisgedeelte van het pakket analoge televisiekanalen dat zij moeten doorgeven, de zogenaamde must carry zenders: vijftien zenders waaronder alle Nederlandstalige zenders, de Belgen en een lokale en regionale zender. Van dit advies kan door kabelaars slechts worden afgeweken bij zwaarwegende redenen.

Ziggo legde een advies van een aantal programmaraden naast zich neer om, onder andere, een Franstalige zender op te nemen. De reden hiervoor was de digitalisering van het televisie kijken in Nederlandse huishoudens. In totaal vier zenders worden niet meer opgenomen in het analoge pakket, dat overigens even duur blijft, maar wel in het digitale pakket.

De programmaraden stappen nu naar het Commissariaat voor de Media in de hoop dat de mediawaakhond handhavend zal optreden.

Ik weet het niet. Aan de ene kant zie ik geen zwaarwegende reden in de digitalisering van televisie. Ziggo neemt bepaalde zenders op in het digitale pakket omdat toch al 50% van de Nederlanders digitaal kijkt. Prima, maar het schrappen van die zenders uit het analoge pakket is iets anders. Het lijkt mij dat het advies van de programmaraden net zo democratisch gelegitimeerd is voor de 50% van de televisieburgers die nog niet digitaal kijken. Wat Ziggo doet met haar digitale pakket, moet zij zelf weten.

Aan de andere kant bekruipt mij het gevoel dat de programmaraden hun einde zien naderen en nog één keer hun tanden willen laten zien. Met de onvermijdelijke digitalisering van televisie worden ze immers volstrekt overbodig. Het zal nog een paar jaar duren, maar uiteindelijk kan iedere Nederlander zijn eigen pakket zenders samenstellen. De moederlijke rol van de programmaraden die ervoor zorgen dat u van de verschillende televisie genres voldoenderijgt voorgeschoteld is dan voorbij.

Lees hier het bericht op Emerce

 

Bron: Emerce
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen