020 530 0160

Professoren verzetten zich tegen veroordeling in Myspace-zelfmoordzaak

Gepubliceerd op 7 augustus 2008 categorieën ,

Sinds mei van dit jaar loopt in de VS een zaak tegen Lori Drew, die via Myspace een meisje tot zelfmoord zou hebben aangezet. De 49-jarige vrouw deed zich op Myspace voor als een 16-jarige jongen, en flirtte in die hoedanigheid met haar 13-jarige buurmeisje. Op een zeker moment begon ze het pubermeisje met vervelende teksten te bestoken en stuurde de conversaties ook naar anderen door, wat tot kwaadaardige roddels leidde. Uiteindelijk zei Drew tegen de 13-jarige dat iedereen een hekel aan haar had en dat de wereld er zonder haar beter uit zou zien. Het meisje vertelde het hele verhaal aan haar moeder, die haar verder Myspace-gebruik verbood. Dat mondde uit in een ruzie tussen moeder en dochter waarop het meisje zichzelf van het leven beroofde.


De zaak heeft veel opschudding veroorzaakt. Het lijkt er echter op dat Drew, waarschijnlijk bij gebrek aan bewijs, op basis van het strafrecht niet kan worden veroordeeld voor moord of doodslag. Daarom heeft het Amerikaanse openbaar ministerie besloten om “antihackwetgeving” in stelling te brengen. Er wordt nu gesteld dat Drew, door fictieve informatie op te geven, de gebruikersovereenkomst van Myspace heeft geschonden. Die vereist namelijk dat er geen onwaarheden in de profielinformatie worden opgenomen. Volgens de aanklagers overtrad Drew hierdoor eveneens de Computer Fraud and Abuse Act, omdat die het personen verbiedt om zich ongeautoriseerd toegang tot computersystemen – in dit geval de servers van Myspace – te verschaffen.


Veertien professoren in de rechtsgeleerdheid treden nu op als zogeheten amicus curiae (vrienden van de rechtbank). Ze willen de rechter duidelijk maken dat een veroordeling onder de CFAA-wetgeving ernstige gevolgen kan hebben voor de rechten van Amerikaanse burgers op het internet.


De criticasters stellen dat het criminaliseren van een overtreding van een gebruiksovereenkomst neerkomt op een ‘buitengewone en gevaarlijke uitbreiding van het federale strafrecht’, omdat het van miljoenen Amerikanen criminelen maakt. Ze wijzen er onder meer op dat de meeste tieners op Myspace onwaarheden in hun profiel hebben staan, dat Googles terms of service gebruik door minderjarigen verbieden en dat velen hun recht op online vrijheid van meningsuiting anoniem uitoefenen om legitieme redenen, zoals het beschermen van hun privacy. Samenvattend wordt gesteld dat de begrijpelijke wens om Drew te straffen niet moet uitmonden in een ‘gevaarlijk brede’ interpretatie van de CFAA-wet – die immers is bedoeld om computernetwerken tegen ongewenste toegang te beschermen. De rechtbank wordt dan ook opgeroepen de zaak te seponeren.


Lees hier het hele bericht.


Lees hier de Brief of Amici Curiae.

Bron: www.tweakers.net
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Anton Ekker

publicaties

Gerelateerde artikelen