020 530 0160

Proefproces omtrent drone-vluchten voor journalistieke doeleinden

Gepubliceerd op 13 april 2015 categorieën , , ,

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (“NVJ”), de Nederlandse Vereniging voor Fotojournalisten  (“NVF”) en fotograaf René Oudshoorn zijn voornemens een bodemprocedure tegen de Nederlandse Staat te starten, zo heeft de NVJ in een persbericht aangekondigd. De procedure dient als proefproces om het journalistieke gebruik van drones mogelijk maken. Het plan is om een procudure uit te lokken door aanstaande dinsdag vanuit een drone opnames te maken voor de documentaire over de Pier van Scheveningen. Oudshoorn zal de betreffende drone besturen.

Over de toepasselijke regelgeving voor het gebruik van drones is op deze blog al het een en ander geschreven (zie onder andere hier, hier en hier). Belangrijk verschil ten aanzien van toepasselijke regels is het gebruik van drones voor recreatieve doeleinden of het bedrijfsmatig vliegen met een drone. In dat laatste geval gelden er namelijk strengere regels. Journalistiek gebruik valt onder bedrijfsmatig gebruik van een drone en dus gelden daarvoor strikte regels. Zo dient er onder andere een ontheffing bij de betreffende provincie te worden aangevraagd. Dit kan wel vier tot zes weken duren. Volgens de NVJ een onwerkbare situatie. Daar kan ik mij wel in vinden gezien de snelheid die gepaard gaat met het brengen van nieuws. Volgens de NVJ maakt de huidige wetgeving het journalistieke gebruik van een drone onmogelijk en vormt dan ook aanleiding voor het proefproces. De door het kabinet aangekondigde versoepeling van de regelgeving voor drones per 1 juli 2015 biedt voor journalisten ook geen soelaas nu deze alleen gelden voor politie en brandweer.

Eind 2014 heeft de rechtbank een professioneel fotojournalist beboet voor het vliegen met een zelfgebouwde drone boven een plaats delict in Vlaardingen. Wellicht hebben de NVJ, NVF en Oudshoorn meer succes!

Bron: volkskrant.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen