020 530 0160

Procedure tegen de Nederlandse Staat: stop met risicoprofileringssysteem SyRI

Gepubliceerd op 31 oktober 2019 categorieën , , ,

De Nederlandse overheid schendt met het gebruik van het Systeem Risico Indicatie (SyRI) de fundamentele rechten van alle Nederlandse burgers.

Dat hebben SOLV-partner Douwe Linders en zijn oud-kantoorgenoot Anton Ekker afgelopen dinsdag bepleit bij de rechtbank Den Haag.

Douwe en Anton treden in deze zaak op namens een maatschappelijke coalitie bestaande uit het Platform Bescherming Burgerrechten, Privacy First, het Nederlands Juristencomité voor de Mensenrechten, de FNV, Stichting KDVP, de Landelijke Cliëntenraad en auteurs Tommy Wieringa en Maxim Februari.

SyRI is een risicoprofileringssysteem waarmee op grote schaal persoonsgegevens van onverdachte burgers uit databanken van overheden worden gekoppeld. Een geheim risicomodel deelt de burger vervolgens in een risicoprofiel in: bestaat een verhoogde kans dat de burger één van de vele wetten overtreedt die het systeem beslaat? Dan volgen nader onderzoek en handhaving.

Lees hier ons pleidooi.

Er was veel aandacht vanuit de pers:

Ook schreef de Speciale VN Rapporteur voor extreme armoede en mensenrechten een amicus brief aan de rechtbank om ons te steunen in deze zaak.

De rechtbank doet op 29 januari 2020 uitspraak.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen