020 530 0160

Privé-emailaccounts mogen doorzocht worden na bewijsbeslag

Gepubliceerd op 27 augustus 2014 categorieën ,

Ik las een kort bericht op itenrecht.nl over een vonnis waarin de rechtbank Amsterdam heeft geoordeeld dat privé-emailaccounts van accountants doorzocht mogen worden na een bewijsbeslag. Het belang dat in rechte de waarheid aan het licht komt, achtte de voorzieningenrechter in dit geval belangrijker dan de geheimhoudingsplicht en de privacy van de accountants. Het gaat weliswaar om een uitspraak in kort geding, maar het is een interessante kwestie.

 

Zonder op de details van de procedure in te gaan (lees daarvoor hier het vonnis) is het natuurlijk bijzonder dat privé-emailaccounts in het kader van een zakelijke procedure doorzocht mogen worden. Wat hier dan ook op de achtergrond speelt, is het gegeven dat in de procedure vast staat dat die privé-accounts ook gebruikt zijn om zakelijke mail mee te versturen. Daarnaast heeft een accountant een wettelijke geheimhoudingsplicht, maar geen verschoningsrecht zoals een advocaat dat bijvoorbeeld wel heeft.

 

Om de inbreuk op de privacy van de accountants zoveel mogelijk te beperken, oordeelt de rechter dat de resulaten van het doorzoeken van de privé-accounts aan een notaris voorgelegd dienen te worden, die de relevante informatie eruit zal filteren.

Bron: itenrecht.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen